Jsme televize vašeho kraje

Město hodlá vzkřísit chátrající lochotínský amfiteátr, čeká se na přiklepnutí dotace

Plzeň, publikováno 11.01.2013, autor: Richard Beneš

Letecký snímek amfiteátru Lochotín | Autor: Plzeňský majáles

Chátrající a jen zřídka využívaný lochotínský amfiteátr u zoologické zahrady, který býval v minulosti spojován především s Portou, má šanci po padesáti létech fungování chytit druhý dech. Město Plzeň hodlá areál přeměnit ve velké přírodní environmentální centrum. Radní na svém čtvrtečním zasedání odsouhlasili, že město požádá o dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která může činit až 90 procent. Samotná rekonstrukce amfiteátru by měla vyjít podle odhadů na 30 milionů korun.

„V případě, že se nám podaří získat dotaci, mohlo by se s rekonstrukcí začít ještě letos a hotovo by pak bylo v roce 2014. Rekonstruovaný amfiteátr by se mohl stát jedním z hlavních míst, kde by se pod širým nebem odehrávala část akcí spojených s projektem evropského hlavní města kultury 2015,“ řekl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

V současné době provozuje amfiteátr sousední zoologická zahrada, která se už zabývá ekologickou a environmentální výukou a tak se spojení přímo nabízí. Rekonstrukce amfiteátru by měla zahrnovat opravu hlediště, úpravu pódia a technologického zázemí, počítá se také s rekonstrukcí promítací místnosti. Dále by v objektu měla vzniknout nová botanická expozice, lepší přístupové cesty, oplocení a rekonstrukcí by měly projít i kiosky. Ve spodní části areálu už nyní zoo pořádá ukázky práce s dravými ptáky. Dravci by se také měli dočkat lepšího zázemí. V areálu má zůstat jen část míst ve spodní polovině hlediště.

Přírodní divadlo na Lochotíně začalo fungovat v roce 1961, ale definitivně dokončeno a zkolaudováno bylo až v prosinci 1963. V dobách největší slávy, když se v 80. létech konala v amfiteátru přehlídka trampské a folkové muziky Porta, navštěvovalo areál až 30 tisíc lidí. V posledních létech se stal amfiteátr dějištěm velkého hudebního festivalu Metalfest a plzeňského Majáles. 

Fotogalerie

Letecký snímek amfiteátru Lochotín | Autor: Plzeňský majáles