Jsme televize vašeho kraje

Primátor Baxa vzkázal z Francie, že se město bude řídit výsledky referenda

Plzeň, publikováno 12.01.2013, autor: Richard Beneš

Primátor Martin potvrdil, že výsledky referenda se bude město řídit | Autor: Richard Beneš

Plzeňané v referendu rozhodli, že má město bezodkladně podniknout veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě bývalého Domu kultury Inwest. Primátor Martin Baxa uvedl, že se město bude výsledky plebiscitu řídit.

„Už jen samotné konání referenda považuji za velký úspěch pro Plzeň. Jsem rád, že se do diskuze o podobě města a veřejného prostoru zapojilo tak velké množství občanů a považuji to za krok správným směrem. Vypsání referenda jsem v podobě, v jaké se konalo, vždy podporoval. Město Plzeň nyní začne na základě jeho výsledků bezodkladně konat, přestože nelze zastírat, že to městskému rozpočtu může přinést nemalé náklady. Občan promluvil a město se tím bude řídit,“ sdělil primátor Martin Baxa (ODS), kterého výsledky referenda zastihly ve francouzském Marseille. Zúčastnil se tam slavnostního zahájení roku, kdy se toto francouzské město stalo evropským kulturním městem, jako to čeká Plzeň v roce 2015.

Výsledek referenda je pro město závazný, proto bude muset učinit taková opatření, aby k výstavbě zařízení, které navrhla společnost Amádeus Plzeň v lokalitě bývalého Domu kultury Inwest, nedošlo. „Postupné kroky, které nás nyní čekají, jsme prezentovali v rámci informační kampaně před referendem, ať už je to odkoupení předmětných pozemků od investora, změna regulačních podmínek nebo změna územního plánu,“ uvedl primátor.

Referenda se zúčastnilo 41,4 procenta obyvatel, což je 55 213 oprávněných voličů, z toho 35 543 hlasů bylo proti výstavbě multifunkčního centra Corso Americká, pro jeho výstavbu bylo naopak 18 744 obyvatel.

Místní referendum se v Plzni konalo poprvé. O jeho uskutečnění v termínu prvního kola prezidentských voleb rozhodl krajský soud, který se přiklonil ke konání referenda v podobě, jak ji při jednáních zastupitelstva prosazoval primátor Baxa. Občané tak dostali možnost vyjádřit svůj názor k otázce: Souhlasíte s tím, aby město bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest?

K platnosti rozhodnutí bylo třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných voličů. Pro závazný výsledek referenda je navíc nezbytné, aby se pro jednu z variant vyslovila nadpoloviční většina zúčastněných voličů a aby tato většina zároveň činila alespoň 25 procent oprávněných voličů zapsaných v seznamech.

Společně s první přímou volbou prezidenta se referendum kromě Plzně konalo ještě na dalších šesti místech v České republice. V Písku, v Praze 7, v Zábřehu, v Kobeřicích, v Bukově a v Březové – Olesko.

Fotogalerie

Primátor Martin potvrdil, že výsledky referenda se bude město řídit | Autor: Richard Beneš