Jsme televize vašeho kraje

Výsledek referenda není dobrý pro nás, pro město, ani obyvatele, říká zástupce investora OC Corso

Plzeň, publikováno 12.01.2013, autor: Richard Beneš

Zástupce investora OC Corso Americká Jan Petřík | Autor: Richard Beneš

Výsledek referenda komentoval pro server Regionpodlupou.cz bezprostředně po jeho zveřejnění také zástupce investora Jan Petřík, ze společnosti Amádeus Plzeň, která hodlá v Plzni vybudovat obří nákupní a zábavní centrum OC Corso Americká. Výsledek referenda zástupce investora rozhodně nepotěšil a zatím nenaznačil, jak bude kauza postupovat dál.

„Předně bychom chtěli poděkovat všem občanům, kteří nás v referendu podpořili. Výsledek referenda pro nás samozřejmě není dobrou zprávou. Bohužel není podle našeho názoru dobrým výsledkem nejen pro nás, ale ani pro město a jeho obyvatele. Nelze nyní spekulovat, co v následujícím období nastane,“ řekl Jan Petřík.

Otázka, na kterou Plzeňané v referendu odpovídali, byla podle slov zástupce investora natolik obecná, že se na jejím významu nebyli schopni shodnout ani aktivisté a město. „V současné době nebudeme další vývoj předjímat,“ konstatoval Jan Petřík.

Už dříve Petřík naznačil, že v případě zmaření investice stavby několikapatrového objektu za 2,5 miliardy korun o rozloze 35 tisíc čtverečních metrů hodlá firma vymáhat náhradu škodu po městu. Částka, kterou by mohla firma požadovat, by se pohybovala kolem pěti miliard korun, což by pak mělo pro město fatální následky. Náhrady škody by se firma dožadovala v mezinárodní arbitráži. Česká republika už několik takových sporů prohrála.

Město ve své kampani před referendem argumentovalo, že kdyby se budova nemohla stavět, muselo by tříhektarový pozemek od investora vykoupit za odhadovaných 263 milionů korun, na což by si i v tomto případě muselo vzít úvěr. Firma Amádeus Real ovšem o prodeji pozemku neuvažuje a už vůbec ne za odhadní cenu. „Do nákupu pozemku, likvidace bývalého kulturního domu Inwest a projektu obchodního centra jsme již investovali více než 330 milionů korun. Pokud se nebude stavět nyní, necháme pozemek tak jak je a začneme stavět třeba za 15 let, až se ve městě vymění stávající politická garnitura,“ nechal se již dříve slyšet zástupce investora.  

Fotogalerie

Zástupce investora OC Corso Americká Jan Petřík | Autor: Richard Beneš