Jsme televize vašeho kraje

Náměstek primátora se obává následků, které přinesou městu výsledky referenda

Plzeň, publikováno 15.01.2013, autor: Richard Beneš

Martin Zrzavecký | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Referendum je v těchto dnech nejfrekventovanějším slovem na plzeňském magistrátu. Rada města Plzně v úterý na svém mimořádném jednání uložila magistrátu předložit na nejbližší zasedání orgánů města Plzně, které se uskuteční 24. Ledna, návrh usnesení ve věci přijetí opatření v samostatné působnosti reagujících na výsledek místního referenda. Informovala o tom mluvčí magistrátu Zdena Kubalová.

Podle úplně nových pravidel začíná hra o podobu území v centru Plzně. Na nábřeží Radbuzy nebude stát obří obchodní komplex Corso Americká. Rozhodli tak obyvatelé prostřednictvím referenda. Podle náměstka plzeňského primátora Martina Zrzaveckého je plebiscit pro radnici závazný a musí připravit nezbytné kroky, které z něho vyplývají. „V prvé řadě musíme jednat s investorem. Ať již o možnosti změny plánu nebo o odkoupení pozemku. V každém případě bude nutné vypovědět smlouvy na pronájem městských pozemků, se kterými projekt dosud počítal. Jen výkup pozemků se odhaduje na stovky miliónů korun. Obávám se však, že to tím nekončí a investor bude požadovat i náhradu škody za zmařenou investici,“ uvedl náměstek Zrzavecký.

Ekonomický náměstek zmínil i to, že město má dlouhodobé finanční závazky vůči Evropské investiční bance. Je otázkou, jak současnou pozici Plzně posoudí. Smluvní ujednání totiž pamatuje i na to, že město nebude moci v budoucnosti splácet úvěry. To by mohlo znamenat rozvázání spolupráce s EIB a okamžité splacení všech závazků. To by byl nejhorší možný scénář.

Chybu podle slov Zrzaveckého udělalo především minulé vedení Plzně. „O výstavbě Corsa rozhodlo před 12 lety tehdejší vedení radnice včele s ODS. Nepřipustilo veřejnou diskusi a nechtělo kritiku vyslyšet. My jsme před dvěma lety byli v nelehké situaci. Buď se rozběhnutý projekt pokusíme s co nejmenšími škodami dokončit, nebo budeme platit. Dnes prostě jen sklízíme hořké plody politiky předchozího vedení města. Primátor navíc není představitelem petentů, jak by se dnes možná rád viděl, ale všech občanů Plzně. Proto by měl nejdříve myslet na rizika, která mohou z referenda městu vzniknout,“ konstatoval náměstek primátora. Ten byl pro dostavbu celého komplexu ve snaze ochránit městské finance.

Fotogalerie

Martin Zrzavecký | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz