Jsme televize vašeho kraje

Radní magistrátu odsunuli lhůtu na opravení posledního zchátralého domu na náměstí Republiky

Plzeň, publikováno 15.01.2013, autor: Richard Beneš

Radní magistrátu odsunuli lhůtu na opravení posledního zchátralého domu na náměstí Republiky až do konce roku 2014 | Autor: Richard Beneš

Až do konce roku 2014 si budou muset obyvatelé i návštěvníci Plzně počkat na opravu posledního zchátralého domu, jehož fasáda nyní hyzdí Náměstí Republiky. Radní magistrátu odsunuli majiteli objektu č.p. 138 lhůtu k jeho rekonstrukci, která měla původně skončit ke konci února letošního roku, informovala radní Helena Matoušová (ODS).

„Společnost Presente Plus s.r.o. musí dům opravit do 31. prosince roku 2014. Rada města tak vyhověla vlastníkově žádosti, ve které jsou uvedeny důvody, jež stavbu zdržely. Jedná se především o časovou náročnost vydání stavebního povolení a prováděné archeologické výzkumy. V současné době je vydáno stavební povolení, jsou hotovy sanační práce a statické zajištění objektu,“ uvedla radní Matoušová. Dům je kulturní památkou a byl napaden dřevomorkou.

Jediný neopravený dům na náměstí Republiky se nachází vedle Muzea loutek. Před revolucí v něm fungovalo vyhlášené řeznictví s bufetem. V roce 2010 jej radnice prodala ve veřejné obálkové soutěži. Za odhadní cenu, která činila 16 milionů korun, jej získala pražská společnost Rent Point. Ta ovšem dům později dál opět přeprodala. Firma se zavázala opravit dům do tří let, což byla při prodeji jediná podmínka města. Nejdříve ze všeho se opraví čelní fasáda domu, pak se bude pokračovat v dalších jeho částech. 

Fotogalerie

Radní magistrátu odsunuli lhůtu na opravení posledního zchátralého domu na náměstí Republiky až do konce roku 2014 | Autor: Richard Beneš