Jsme televize vašeho kraje

Plzeňské zastupitelstvo čeká bouřlivé zasedání, rozhodovat budou o spalovně, referendu a vodárně

Plzeň, publikováno 23.01.2013, autor: Richard Beneš

Zastupitele plzeňského magistrátu budou rozhodovat o velmi důležitých záležitostech | Autor: Richard Beneš

Pořádně rušný průběh bude mít zcela jistě čtvrteční jednání plzeňského zastupitelstva. Na programu je totiž několik zásadních bodů, které mohou na řadu dalších let výrazně ovlivnit život ve městě i jeho hospodaření. Jednat se bude o vodě, o výsledcích nedávného místního referenda a také o tom, zda se bude stavět v Chotíkově spalovna komunálního odpadu. O další překvapení se zřejmě postará poslanec a neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta, který má na zastupitelstvo také dorazit.

Velmi důležitým bodem na programu zastupitelstva bude hned na úvod rozhodnutí o způsobu provozování vodohospodářské infrastruktury ve vlastnictví města Plzně po roce 2015. Dalším projednávaným bodem, který se může podle očekávání protáhnout až na několik hodin, bude návrh usnesení ve věci přijetí opatření v samostatné působnosti reagujících na výsledek místního referenda, který nechala rada města vypracovat. Podle úplně nových pravidel totiž začíná hra o podobu území v centru Plzně. Na nábřeží Radbuzy by nemělo stát obří obchodní komplex Corso Americká, protože tak rozhodli obyvatelé prostřednictvím referenda. Pro magistrát jsou výsledky plebiscitu závazné a musí připravit nezbytné kroky, které z něho vyplývají.

S napětím se očekává také hlasování o strategii budoucího vývoje městské společnosti Plzeňská teplárenská, včetně výstavby spalovny u Chotíkova. Zastupitelé mají při svém rozhodování na výběr z celkem šesti variant strategie, některé počítají s výstavbou spalovny a jiné jsou i bez tohoto zařízení. Představenstvo teplárny doporučí zastupitelům schválit variantu označenou jako 2A, která počítá s výstavbou spalovny.

A zřejmě kvůli bodu o stavbě spalovny a o výsledcích referenda se chystá na plzeňské zastupitelstvo poslanec VV Vít Bárta, který sice nemá k Plzni jako politik žádný místně příslušný vztah, ale už nějakou dobu se zde snaží naprosto nepochopitelně a poněkud kuriózními způsoby vyučovat politickou kulturu. Naposledy to bylo minulý týden otevření politické kavárny, kterou hodlá využívat jako poslaneckou kancelář, aby se tam mohl pravidelně setkávat s občany. Jako poslanec má Bárta ze zákona právo vystoupit na jakémkoliv jednání zastupitelstva a jeho vystoupení nemusí být omezeno časovým limitem tří minut, jako je to u zastupitelů i ostatních řečníků. Nelze proto vyloučit, že se Bárta pokusí přednést mnohem delší projev, který by mohl trvat i hodiny. 

Fotogalerie

Zastupitele plzeňského magistrátu budou rozhodovat o velmi důležitých záležitostech | Autor: Richard Beneš