Jsme televize vašeho kraje

Čtveřice Plzeňanů napadla žalobou výsledky referenda o OC Corso Americká

Plzeň, publikováno 23.01.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský krajský soud bude rozhodovat o žalobě, kterou čtyři Plzeňané napadli výsledky referenda | Autor: Richard Beneš

Poslední možný den v zákonné lhůtě napadla skupina čtyř občanů Plzně žalobou výsledky místního referenda, které mělo rozhodnout o osudu obřího nákupního centra Corso Americká, které chce vybudovat za 2,5 miliardy korun společnost Amádeus Real.

Iniciátoři žaloby považují výsledky referenda za neplatné, protože v referendu šlo o nepřípustný zásah do soukromého vlastnictví investora stavby. Informoval o tom zástupce investora Jan Petřík, který se stal také právním zástupcem žalující strany.

Čtveřice Plzeňanů nespokojených s výsledkem referenda podala návrh na vyslovení neplatnosti hlasování a návrh na vyslovení neplatnosti rozhodnutí v místním referendu. Jsou přesvědčeni o tom, že je referendum neplatné, napadli také otázku, na kterou se v plebiscitu odpovídalo, protože obsahovala velmi neurčité pojmy. Plzeňský krajský soud má nyní třicetidenní lhůtu na to, aby v případu rozhodl.

Komu žaloba rozhodně nedělá starost, jsou aktivisté, kteří referendum iniciovali. Mluvčí přípravného výboru referenda Martin Marek celou věc komentoval tím, že žaloba nemá šanci na úspěch. 

Fotogalerie

Plzeňský krajský soud bude rozhodovat o žalobě, kterou čtyři Plzeňané napadli výsledky referenda | Autor: Richard Beneš