Jsme televize vašeho kraje

Vodohospodářskou infrastrukturu bude opět od roku 2016 provozovat a vlastnit plzeňská městská organizace

Plzeň, publikováno 24.01.2013, autor: Richard Beneš

Vodárna Plzeň - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Překvapivě hladce a naprosto jednoznačně rozhodli ve čtvrtek plzeňští zastupitelé o tom, že od roku 2016 bude provozovat plzeňskou vodohospodářskou infrastrukturu městem vlastněná organizace. K rozhodnutí o určení způsobu provozování infrastruktury museli plzeňští zastupitelé přistoupit vzhledem k podmínkám pro čerpání dotací Evropské unie. Na výběr měli zastupitelé dvě varianty, všech 44 přítomných se vyslovilo pro doporučenou variantu označovanou jako B.

První varianta počítala s tím, že provozovatel infrastruktury bude vybrán v rámci koncesního řízení, jehož nezbytnou podmínkou bude stoprocentní odkup akcií společnosti Vodárna Plzeň, a.s., jejímž většinovým vlastníkem je nyní skupina Veolia Voda Česká republika a.s. (Veolia).

Zastupitelé schválili druhou variantu, v níž město na základě smlouvy se společností Veolia z listopadu 2010, odkoupí v polovině října roku 2015 celkem 98,3 procenta akcií za cenu v maximální výši 711 milionů korun, čímž se stane stoprocentním vlastníkem této společnosti.

„V dalším kroku město pověří tuto již „městskou“ organizaci provozováním infrastruktury formou „přímého zadání.“ V tomto finančním modelu dojde k restrukturalizaci majetkového vlastnictví, neboť je nutné naplnit podmínky evropských dotací tak, aby majetek pořízený s přispěním těchto finančních prostředků zůstal nadále ve vlastnictví města,“ doplňuje ekonomický náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Nechtěli jsme, aby provozovatelem a vlastníkem vodárenské infrastruktury byl někdo jiný než město. Je třeba zdůraznit, že tento materiál, o kterém jsme hlasovali, byl velmi dobře připravený,“ konstatoval opoziční zastupitel Tomáš Jílek (TOP09).   

Fotogalerie

Vodárna Plzeň - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz