Jsme televize vašeho kraje

Spalovna v Chotíkově bude, proti její stavbě nehlasoval žádný zastupitel

Plzeň, publikováno 24.01.2013, autor: Richard Beneš

Model spalovny v Chotíkově u Plzně | Autor: Richard Beneš

Zelenou spalovně komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně dali ve čtvrtek plzeňští zastupitelé na svém zasedání. Budoucí strategii rozvoje městské firmy Plzeňská teplárenská, která zahrnuje i stavbu spalovny podpořilo 41 zastupitelů, pouze dva se zdrželi hlasování. A nic na tom nezměnila ani skutečnost, že je od stavby spalovny odrazoval během svého proslovu poslanec Vít Bárta (VV), který ovšem Plzeň ani zdejší region nijak politicky nezastupuje. Stavbě spalovny za téměř dvě miliardy korun už nic nezabrání, konstatoval ředitel teplárenské společnosti Tomáš Drápela.

Už dříve posvětili stavbu spalovny v místním referendu občané Chotíkova. V pátek se sejde rada města jako valná hromada teplárny a odpoledne vyhlásí její představenstvo vítěze výběrového řízení na stavbu spalovny. Ze tří přihlášených firem nabídlo ve výběrovém řízení nejnižší cenu 1,95 miliardy korun seskupení firem kolem ČKD Praha DIZ. Se samotnou stavbou by se podle Drápely mohlo začít již v dubnu. Projekt spalovny komunálního odpadu už má pravomocné územní rozhodnutí, které napadla žalobou brněnská Arnika. Obstrukce ekologických aktivistů však mohou stavbu spalovny jen prodloužit a prodražit.

Ještě před samotným hlasováním o stavbě spalovny si zastupitelé vyslechli emotivní vystoupení poslance Víta Bárty, který na Plzeňský magistrát dorazil se svou početnou suitou poradců již v 10.00 hodin. Využil tak možnost vystoupit na jakémkoliv zastupitelstvu, kterou mají poslanci ze zákona a to i přesto, že Bárta nemá k Plzni žádný vztah kromě toho, že si tady před týdnem otevřel politickou kavárnu. Ke slovu se však poslanec dostal až před 16. hodinou. Ve svém projevu se snažil přesvědčit zastupitele, aby pro stavbu spalovny nehlasovali, protože se pak v dalších létech zdraží lidem teplo, a teplárenská společnost nebude v příštích létech vyplácet městu mnohamilionové dividendy. Zároveň Bárta varoval, před plíživou cestou kmotrovské kliky ovládající teplárenskou společnost, která by mohla vést k privatizaci teplárny.

Jeho tvrzení vyvrátil ředitel teplárny Tomáš Drápela, podle jehož slov má většinu nákladů na stavbu spalovny pokrýt úvěr a našetřené vlastní prostředky, dalších 500 milionů by měla na projekt prostřednictvím dotace přispět EU. Teplárna by však dokázala postavit spalovnu i bez bruselské finanční injekce. Město nebude stát stavba spalovny žádné prostředky. „Nevím, jaká společnost vám dopředu na sedm let řekne, kolik peněz bude akcionářům vyplácet na dividendách. To možná umí firma ABL pana poslance Bárty,“ reagoval Drápela na varování neformálního vůdce Věcí veřejných.

Spokojený ředitel teplárenské společnosti Tomáš Drápela zapózoval u modelu spalovny | Autor: Richard Beneš 

Podle odhlasované nové strategie rozvoje teplárny bude společnost během deseti až 15 let investovat čtyři až 4,5 miliardy korun. Vedle výstavby spalovny hodlá ještě vybudovat třídírnu odpadu a horkovodu z Chotíkova na sídliště Lochotín, dále se jedná o investice na snížení emisí v teplárně za 1,5 miliardy korun a do plynového zdroje. Předpokládá se, že teplárna bude teplem zásobovat celou Plzeň. Loni měla teplárna zisk před zdaněním 460 milionů korun, ten by se měl v budoucnu díky spalovně ještě zvýšit. Životnost spalovny má být až 60 let, její prostá návratnost bez dotace EU je naplánovaná na 15 let.

„Nemám důvod nevěřit odborníkům, kteří připravovali projekt spalovny. Je to výhodné, nutné a nepřinese to žádné zatížení pro město. Obyvatelé Chotíkova se navíc vyslovili v referendu pro stavbu spalovny,“ uvedl ještě před hlasováním opoziční zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz).

Ještě jednou na zastupitelstvu vystoupil poslanec Vít Bárta, který se jako obvykle pokusil skandalizovat svého největšího soupeře Romana Jurečka (ODS), který je předsedou představenstva Plzeňské teplárenské. Obvinil ho z toho, že si teplárna nechala vyrobit luxusní výroční zprávu v počtu 250 kusů a zaplatila za ni reklamní agentuře téměř půl milionu korun.

„Pan Bárta mě napadá téměř každý den a já už se s tím naučil žít, nemá cenu na to reagovat, jsem tady kvůli důležitějším věcem, kvůli spalovně a strategii teplárny,“ konstatoval Jurečko. Dodal, že za bývalého předsedy představenstva teplárny se dříve za výroční zprávu platilo 950 tisíc korun. Cenu za vytištěnou výroční zprávu nijak nenapadl ani žádný ze zastupitelů. I tak totiž společnost ročně platila městu na další rozvoj dividendu ve výši 150 milionů korun. V době rekonstrukce fotbalového stadionu ještě teplárna přihodila dalších 100 milionů korun. 

Poslanec Vít Bárta čekal na své vystoupení před plzeňským zastupitelstvem celých šest hodin | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Model spalovny v Chotíkově u Plzně | Autor: Richard Beneš
Spokojený ředitel teplárenské společnosti Tomáš Drápela zapózoval u modelu spalovny | Autor: Richard Beneš
Poslanec Vít Bárta čekal na své vystoupení před plzeňským zastupitelstvem celých šest hodin | Autor: Richard Beneš