Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelstvo schválilo dalších 60 milionů pro fotbalový stadion, opozice na protest nehlasovala

Plzeň, publikováno 25.01.2013, autor: Richard Beneš

Fotbalový stadion ve Štruncových sadech čeká další etapa rekonstrukce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

I přes nesouhlas opozice z řad TOP 09 a Občané.cz rozhodlo ve čtvrtek plzeňské zastupitelstvo o tom, že bude pokračovat v rekonstrukci fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Město hodlá do další etapy dostavby investovat necelých 60 milionů korun. Díky tomu se splní základní kritéria UEFA a v Plzni tak bude možné hrát všechny zápasy Ligy mistrů, Evropské ligy i další mezinárodní zápasy. Schválení rozpočtového opatření, které umožní zmíněnou rekonstrukci, ovšem předcházela ostrá diskuse s opozičními zastupiteli.

Opozici se hrubě nelíbilo, že bod o investici do fotbalového stadionu se dostal do programu jednání zastupitelstva těsně před jeho začátkem a nebyl čas na jeho prostudování. „Je to skandální, takto nám předložit tak důležitý materiál,“ řekl Michal Vozobule (TOP 09). „Položit to na stůl bez jakéhokoliv prozkoumání je naprosto nepřijatelné,“ konstatoval další zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz). „Ten materiál není jednoduchý, snad nám nikdo neutrhne hlavu, když to projednáme příště,“ přimlouval se Marcel Hájek (Občané.cz).

O předložení materiálu o dostavbě fotbalového stadionu rozhodlo vedení města ve středu pozdě večer, tedy jen několik málo hodin před začátkem zastupitelstva. „Reagujeme operativně na vyjádření komise UEFA, bez úprav by klub nedostal povolení hrát na domácím stadionu zápasy Ligy mistrů. Proto se koalice ODS a ČSSD rozhodla předložit návrh na čtvrtečním jednání zastupitelstva. Máme nejzazší možný termín, kdy to můžeme projednat, aby se povedlo všechny změny dokončit do začátku příští sezony na podzim 2013 a stadion odpovídal směrnicím UEFA pro všechny typy zápasů,“ vysvětlil ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Původně se předpokládalo, že lotos půjde z rozpočtu města na další etapu rekonstrukce stadionu 30 milionů korun. Při poslední schůzce zástupců města a fotbalového klubu a po návštěvě komisařů z UEFA se ale dospělo k závěru, že to stačit nebude. Částka byla proto navýšena o dalších 30 milionů korun. Vedení města navrhlo tuto sumu z větší částky čerpat z rezervního fondu.  

Částečná rekonstrukce se bude týkat především objektu hlavní tribuny. „V polovině ledna jsme se dozvěděli, co je možné a co je nutné na stadionu rekonstruovat, aby vyhovoval směrnicím UEFA,“ dodal technický náměstek primátora Petr Rund (ODS). Zastupitelé pak odhlasovali, že tento bod projednají a následně byla investice schválena. Opozice se na protest hlasování nezúčastnila.

„Upraví se první a druhé nadzemní podlaží, kde se rozšíří zóna pro návštěvníky stadionu, pro hosty a sponzory, vznikne také nové zázemí pro píšící novináře. V rámci další etapy se budou stavět dva nové světelné stožáry, kvůli jejich stavbě se musí zdemolovat současné záchody pro veřejnost a budou se budovat nové toalety pro návštěvníky uvnitř hlavní tribuny,“ vysvětlil náměstek Rund. Poslední fází bude vybudování dvou věží. Viktoria Plzeň slíbila, že je postaví ve vlastní režii, pokud postoupí do Ligy mistrů. „Projektová dokumentace je hotová, výběrové řízení na zhotovitele stavby vypíšeme ještě v pátek nebo v pondělí. Ta rekonstrukce musí proběhnout do srpna nebo září letošního roku, kdy by se teoreticky mohla hrát předkola Ligy mistrů. Rekonstrukce bude určitě omezovat vnitřní provoz hlavní tribuny, během následujících šesti měsíců, ale to nemá vliv na pořádání utkání,“ řekl Rund.

Zastupitelstvo odsouhlasilo další investici do rekonstrukce fotbalového stadionu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

„Vnímám velmi pozitivně závazek majitele FC Viktoria Plzeň Tomáše Paclíka, který veřejně prohlásil, že je připraven v případě postupu do základní skupiny Ligy mistrů, ze svých zdrojů postavit a předat městu dvě věže, což představuje investici kolem 60 milionů korun. Tím závazkem pan Paclík říká, že tady chce dlouhodobě působit a rozvíjet dál fotbal, klub má šanci zůstat v evropských soutěžích. Majitel Paclík také uvažuje o vzniku internátu a zázemí pro mladé talenty, které chce získávat z Česka i Slovenska. Zatímco jinde je návštěvnost lidí v zimních měsících kolem 2000, nám chodí stabilně 11 000 návštěvníků. Lidi to zajímá a my to děláme pro lidi,“ vysvětlil Zrzavecký.

Celkem město schválilo na rekonstrukci stadionu 357 milionů korun. V předchozích etapách, které již proběhly, zatím vše nebylo vyčerpáno a vše nebylo ani dokončeno. Nyní má stadion kapacitu 11 750 míst, celková kapacita by se měla rozšířit na 12 500. Do dvou stožárů osvětlení se bude díky schválené šedesátimilionové částce investovat 17,5 milionu korun, na dokončení tribuny půjde 41 milionů. 

Fotogalerie

Fotbalový stadion ve Štruncových sadech čeká další etapa rekonstrukce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz
Zastupitelstvo odsouhlasilo další investici do rekonstrukce fotbalového stadionu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz