Jsme televize vašeho kraje

Město se musí vyrovnat s výsledky referenda, pomoci mají renomovaní právníci i ministerstvo vnitra

Plzeň, publikováno 25.01.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Výsledky místního referenda, ve kterém obyvatelé odmítli stavbu obřího obchodního centra Corso Americká a následnými kroky města se zabývali plzeňští zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání. Nakonec odhlasovali návrh senátora Jiřího Bise (ČSSD), ze kterého vyplynulo, že následné kroky bude s městem společně řešit právní kancelář a také Ministerstvo vnitra.

Na základě kladného výsledku hlasování v místním referendu uložilo Zastupitelstvo města Plzně radě zajistit najmutí vysoce renomované právní kanceláře se zkušenostmi v oblasti velkých zahraničních investic a vysokým pojištěním profesní odpovědnosti na právní pomoc a zastupování města Plzně v případných soudních sporech s investorem obchodního centra. Dále mají zástupci města za úkol požádat Ministerstvo vnitra o přesný výklad znění referenda a s tím spojené povinnosti města.

Město společně s právníky připraví ve vztahu k výsledkům místního referenda podklady pro rozhodnutí o možném dalším postupu. Zastupitelstvo rovněž pověřilo náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) k jednání s představiteli investora stavby, společností Amádeus Plzeň v souvislosti s realizací opatření přijatých orgány města.

V referendu obyvatelé Plzně rozhodli o tom, že město má podniknout veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě bývalého KD Inwest. Město si chce od ministerstva nechat vysvětlit, co přesně ony veškeré kroky v samostatné působnosti znamenají a jaké jsou s tím spojené povinnosti města.

„Právní rozbor si mělo nechat udělat město dávno před referendem. Nevím, proč se také pořád zjišťuje, jestli chce město koupit pozemek po bývalém DK Inwest, když investor stále dokola opakuje, že pozemek prodat nechce,“ řekl opoziční zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz). Také další zástupce opozice Petr Suchý (TOP 09) konstatoval, že kroky, které město připravuje, nikam nevedou a měly se udělat už před referendem. „Teď se bude něco zjišťovat a bude se to zjišťovat tak dlouho, až už bude pozdě a bude to tam stát,“ řekl Suchý. Jeho stranický kolega Tomáš Jílek zase uvedl, že rada města rezignovala na svoji regulační a koncepční činnost při využití centra města. Lidé podle jeho slov rozhodli v referendu až takhle zoufalým krokem, který ovšem bude město stát nemalé peníze. Zároveň položil otázku, kdo za současný stav ponese politickou odpovědnost.   

„Přijímám politickou odpovědnost města za ty kroky, které proběhly v době, kdy jsem primátorem,“ prohlásil primátor Martin Baxa (ODS).  Doplnil, že rada schválila záměr ukončit smlouvu na pronájem městských pozemků s investorem a bude se připravovat změna regulačních podmínek, případně změna územního plánu.

Slovo si na zastupitelstvu vzala také ředitelka městského Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká, podle níž není jasně stanoveno, zda na základě výsledku referenda nesmí stát obchodní zařízení na místě po bývalém DK Inwest, nebo zda se zákaz vztahuje na celé území. „Máme problém, navrhnout jiné využití pro tento pozemek, když tam nemá být žádné obchodní zařízení,“ řekla Vostracká.  

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš