Jsme televize vašeho kraje

Magistrát se zřejmě neotřese v důsledku tlaku sociálních demokratů

Plzeň, publikováno 29.01.2013, autor: Richard Beneš

Náměstek primátora Martin Zrzavecký | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Do konce měsíce ledna má náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) termín na vyhodnocení koaliční spolupráce sociálních demokratů a občanských demokratů na plzeňském magistrátu. Zavázaly ho k tomu výsledky městské konference ČSSD z konce loňského roku, jejíž účastníci požadovali zlepšení situace sociální demokracie na radnici v rámci koalice. Sociální demokraté by rádi získali post primátora nebo další post radního. Náměstek primátora Zrzavecký nyní klasickou řečí obratného politika naznačil, že tyto požadavky nebudou zřejmě vyslyšeny.

„Není to jen o personálních změnách, abych přišel a řekl, že v jednacím sále devítičlenné městské rady budeme mít pět radních místo současných čtyř, nebo že bude mít ČSSD post primátora. Důležité je především to, aby se plnil volební program, tak jak byl schválen, aby ČSSD plnila svoji roli a aby zvýšila vůči veřejnosti svoji viditelnost. Naší strategií je ale dělat věci, které jsou podstatné pro město, ty mám připravené, budou projednány, následně to jednání uzavřeme, předpokládám, že stihneme termín 31. ledna,“ uvedl Martin Zrzavecký. Bezprostředně poté prý představí vyhodnocení programového prohlášení.

Účastníci městské konference ČSSD vytýkali svým radním na magistrátu, že dopustili zdražení tepla a požadovali snížení poplatků. „Na zastupitelstvu minulý týden se schválila strategie rozvoje městské firmy Plzeňská teplárenská, která zahrnuje i stavbu spalovny. V této strategii se počítalo v rámci celého modelu i se zdražením tepla. Ještě předtím jsme ovšem čelili kritice, že teplo pro lidi zdražujeme proto, abychom jako město získali z teplárenské společnosti dividendu. Každý si ale mohl na zastupitelstvu všimnout, že to bylo v rámci celé strategie teplárny, to znamená včetně investic a dividendové politiky, včetně spalovny. To všechno do toho zapadlo. Nebudeme usilovat o to, aby se snížila cena za teplo, není to akceptovatelné,“ řekl náměstek Zrzavecký.

Mírná slova volil náměstek primátora i v rámci požadavku na posílení pozice v radě města. „O posílení pozice v radě budeme jednat. Stále ta jednání probíhají. Pokud se shodneme s koaličním partnerem, tak ten poměr v radě měnit nebudeme. Je potřeba prosadit a plnit ty důležité cíle, které si stanovíme. Vyhodnocujeme volební program, jsem rád, že naplňujeme programové prohlášení, které jsme tady přijali. A v tento okamžik je to o nastavení další strategie města Plzně od roku 2013. Mám k tomu připravení nějaké věci,“ dodal Martin Zrzavecký.

Velká koalice ČSSD a ODS na plzeňské radnici existuje přibližně dva roky. Radní za obě politické strany se loni v prosinci shodli na potřebě zaktualizovat společné programové prohlášení tak, aby se nejednalo jen o politický pohled. Cílem je definice prioritních projektů a činností pro následující období včetně systémových změn v úřadu, které je nutné plánovat i s ohledem na vlivy nepříznivé ekonomické situace, která ovlivňuje hospodaření v celé Evropě. Obě strany nominovaly po čtyřech členech, kteří vytvořili společný pracovní tým. Výsledky jednání slíbili zveřejnit na konci ledna.

Fotogalerie

Náměstek primátora Martin Zrzavecký | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz