Jsme televize vašeho kraje

Kraj se bude podílet na odstranění dvojice starých ekologických zátěží

Plzeňský kraj, publikováno 29.01.2013, autor: Richard Beneš

Řada objektů v Plzeňském kraji je zamořena různými chemickými látkami, které tam používali v minulých desetiletích bývalí vlastníci | Autor: Richard Beneš

Staré ekologické zátěže z lokalit na Domažlicku a v Plzni by měly zmizet do konce roku 2015. Vypsání veřejné zakázky na sanaci zamořeného území v Kolovči na Domažlicku a v Plzni-Libušíně schválili radní Plzeňského kraje na svém posledním zasedání. Zatímco v Plzni se o kontaminaci postaral provoz bývalé čistírny a prádelny, znečištění v Kolovči způsobil bývalý podnik Chodské pletárny. Server Regionpodlupou.cz o tom informoval radní pro životní prostředí Václav Štekl (KSČM).

I když nebylo zaměření obou znečišťovatelů stejné, obě místa zamořily již před desítkami let chlorované uhlovodíky po praní příze a textilií. „Provozovatelé firem tehdy používali látky, které mohou kontaminovat podloží a zejména spodní vody,“ informoval radní Štekl. Do vyčištění areálu bývalé prádelny v Plzni hodlá kraj investovat 49,5 milionu korun a v Kolovči by se měla cena za sanaci pletáren vyšplhat na 12,5 milionu korun. Nefungující areál stojí přímo v obci a škodlivé chemické látky se objevily ve studních. Podobná situace je v Plzni – Libušíně.  

Kraj na projekty získá dotaci ve výši 90 procent nákladů z Operačního programu Životní prostředí. O zbývající částku se postará kraj, i když objekty nejsou v jeho vlastnictví. V obou případech už nelze dohledat vlastníka, který by nesl odpovědnost za sanaci, protože firmy už dávno neexistují.

V současné době se Plzeňský kraj zabývá více než desítkou velkých ekologických zátěží, na jejichž likvidaci by potřeboval stovky milionů korun a to i přesto, že k likvidaci ekologických zátěží nemá povinnost. I tak se chce kraj na sanacích podílet. V některých případech spolupracuje s novými majiteli zamořených objektů.     

Fotogalerie

Řada objektů v Plzeňském kraji je zamořena různými chemickými látkami, které tam používali v minulých desetiletích bývalí vlastníci | Autor: Richard Beneš