Jsme televize vašeho kraje

Opoziční TOP 09 kritizuje tendr na provozovatele prestižních trhů, radnice svůj postup hájí

Plzeň, publikováno 30.01.2013, autor: Richard Beneš

Z trhů na náměstí Republiky by do budoucna měly zmizet všechny pouťové atrakce, včetně poníků | Autor: Richard Beneš

Opoziční TOP 09 se nelíbí způsob, jakým minulý týden Rada městského obvodu Plzeň 3 rozhodla o novém provozovateli trhů na náměstí Republiky v Plzni a požaduje vypsání nového výběrového řízení. To by nemělo být diskriminační a mělo by naopak zlepšit kvalitu trhů, požaduje TOP 09. Vedení radnice naopak tvrdí, že tendr proběhl standardně a vše je v naprostém pořádku. Server Regionpodlupou.cz již o kauze na provozovatele trhů informoval.

„Trhy na náměstí jsou prestižní záležitostí, proto mě udivuje, že podmínky nebyly diskutovány důkladně a napříč politickým spektrem,“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 Pavel Podaný. Pochybnosti má TOP 09 i o průběhu a organizaci celého výběrového řízení. „Otevírání obálek s nabídkami a hodnocení proběhlo v jiné dny, k čemuž podle mého názoru, nebyl žádný důvod,“ říká předseda Kontrolního výboru Radoslav Škarda. Minulý týden však pro server Regionpodlupou.cz uvedl, že komise hve výběrovém řízení hodnotí jen to, co má na papíře a to je podnikatelský záměr. Povinností komise není mít další informace o firmách, které se tam hlásí. 

„Trhy byly poslední roky kritizovány za sortiment, který se tam objevoval. Prodejců řemeslných a regionálních výrobků postupně ubývalo. Podle mých informací bude moci nový provozovatel i nadále z 20 procent prodávat cokoliv. Takže je bohužel dost možné, že atmosféru trhů budou i nadále kazit stánky s ponožkami, povlečením, kabelkami, záclonami či džínami,“ kritizuje zadávací podmínky také Ondřej Ženíšek. Podle zastupitelů TOP 09 je celé výběrové řízení zpackané. „Vyhlašovatel podcenil důležitost výběru nového nájemce. V roce 2015 se tak můžeme na náměstí dočkat ponožkové a záclonové kultury, ke které bude hrát například Dáda Patrasová,“ doplňuje Radoslav Škarda.

Výběrové řízení na nového provozovatele trhů na plzeňském náměstí Republiky vyhlásila po čtyřech létech radnice centrálního plzeňského městského obvodu a ze tří přihlášených uchazečů vzešel i vítěz. Výběrové řízení chce nyní napadnout a podat proti němu odvolání podnikatel Vlastimil Zlámalík, který trhy až doposud zajišťoval. Podle jeho vyjádření bylo výběrové řízení zmanipulované a vítězná firma prý nesplnila zadané podmínky. Radnice se slovy místostarosty Radislava Neubauera (ČSSD) brání, že výběrové řízení bylo naprosto v pořádku.

Místostarosta Neubauer konstatoval, že vedení radnice nebylo spokojeno se současným provozovatelem trhů, který je notorickým neplatičem, řádně neplatil městu za pronájem náměstí, byla tam z jeho strany celá řada pochybení a radnice eviduje na jeho servis několik oficiálních stížností ze strany obchodníků, kteří si od něho pronajímají stánky. „Jeho stánky nebyly v dobrém technickém stavu. Město proto vypsalo nové výběrové řízení na provozovatele trhů a z důvodu stejných podmínek jsme stanovili, že bude mít 100 nových stánků,“ uvedl pro server Regionpodlupou.cz místostarosta Neubauer. 

Podle vyjádření místostarosty splnil podmínku nových stánků jen jediný účastník výběrového řízení, zatímco stávající provozovatel trhů do své nabídky pouze uvedl, že opraví střechy jeho stánků a podmínku nových stánků nesplnil ani třetí účastník tendru. Vítěz výběrového řízení měl ve své nabídce fotografie nových stánků a zavázal se, že do března je bude mít i vyrobené. Trhy by začít provozovat na jaře, do té doby má smlouvu na pořádání trhů firma pana Zlámalíka. „Výběrové řízení proběhlo řádně, dodrželi jsme všechny zákonné lhůty, informovali jsme o něm dvakrát i prostřednictvím médií v Deníku a v Právu,“ dodal Neubauer.

Vánoční trhy na náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš

Současný provozovatel trhů Vlastimil Zlámalík je ale přesvědčen o tom, že vítězná firma nesplnila podmínku výběrového řízení, že má k dispozici sto nových prodejních stánků a navíc nemá s pořádáním trhů žádné zkušenosti, protože měla vzniknout teprve loni v říjnu. Proto se chce proti výsledkům výběrovému řízení odvolat. 

Útvar koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu již loni koncem roku nově zpracoval pravidla pro umístění a vzhled trhových stánků na centrálním náměstí v historickém jádru města. Celkově se zpřísňuje důraz na vzhled a průběh trhů, tak by nemělo dojít k pochybením, kterých se obávají zastupitelé z TOP 09. „Pravidla jsou stanovena tak, aby vzhledem k exponované poloze v historickém jádru města, stánky nepůsobily rušivě a kultura prodeje odpovídala významu daného místa. Pravidla řeší vzhled, vhodné typy stánků, jejich rozměry, barevnost, mobiliář a zároveň umístění, tedy zachování odstupu od katedrály, sestavení do řad a podobně. Pravidla rovněž vylučují v době konání trhů umístění nafukovacích prvků a pouťových atrakcí,“ uvedl technický náměstek primátora Petr Rund (ODS).

Na náměstí už by se v době trhů neměli objevit v minulosti už mnohokrát kritizovaní poníci. Vedle poníků zmizí v budoucnu z náměstí i různé dráhy s mašinkami a další podobné pouťové atrakce. Nová pravidla pro trhy na náměstí již útvar koncepce a rozvoje projednal se zástupci Správy veřejného statku, odboru památkové péče, odboru prezentace a marketingu a se zástupcem Ateliéru Soukup, který je autorem současného vzhledu náměstí.

Fotogalerie

Z trhů na náměstí Republiky by do budoucna měly zmizet všechny pouťové atrakce, včetně poníků | Autor: Richard Beneš
Vánoční trhy na náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš