Jsme televize vašeho kraje

Ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs se vzdal svého mandátu poslance, vystřídá ho Igor Jakubčík

Plzeňský kraj, publikováno 31.01.2013, autor: Richard Beneš

Ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs (vlevo) se vzdal svého mandátu poslance, vystřídá ho kolega Igor Jakubčík (vpravo) | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Jak slíbil, tak také učinil. Řeč je o prvním náměstkovi hejtmana Plzeňského kraje, kterým se loni stal poslanec Václav Šlajs (ČSSD). Ještě před svým zvolením do pozice uvolněného radního totiž avizoval, že se v případě jmenování do konce ledna vzdá svého mandátu poslance, protože obě funkce jsou neslučitelné. Rezignaci na poslanecký post předal ve čtvrtek předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslavě Němcové (ODS). Plně se nyní bude věnovat funkci náměstka hejtmana pro oblast ekonomiky a financí.

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR byl Václav Šlajs zvolen v roce 2006 za Českou stranu sociálně demokratickou. Funkci poslance vykonával ve volebním období 2006 – 2010. V říjnu 2012 pak nahradil v dolní komoře Parlamentu Miladu Emmerovou, která se po podzimních volbách stala členkou Senátu PČR.

V říjnových krajských volbách byl Václav Šlajs zvolen do Zastupitelstva Plzeňského kraje, následně se stal členem Rady PK a náměstkem hejtmana, který hejtmana zastupuje po dobu jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy hejtman nevykonává funkci.  

Tuto problematiku bude již brzy řešit etický kodex zastupitele připravovaný Komisí pro otevřený kraj. Ta byla jmenována na posledním jednání Rady Plzeňského kraje 28. 1. 2013 a jejím úkolem bude nastavit pravidla, která povedou k větší transparentnosti práce politiků a zaměstnanců kraje. Oblast etiky a střetu zájmů je jednou z těch, jimiž se komise bude zabývat.

Vedle postu ekonomického náměstka Plzeňského kraje je Václav Šlajs ještě předsedou představenstva Plzeňských městských dopravních podniků. A jak sám říká, tato funkce je s postem náměstka hejtmana slučitelná. „Dopravní podnik je zřizován městem Plzní, kde je město jediným akcionářem. A já nemám ve městě jedinou funkci a z kraje nejdou do dopravního podniku žádné finanční prostředky. Funkce předsedy představenstva není zaměstnanecký poměr. A pokud někdo říká, že funkce slučitelné nejsou, beru to jako opoziční rétoriku. Jsem pyšný na to, že jsem v čele PMDP, protože to je kvalitní firma, jezdíme rychle, bezpečně, máme kvalitní vozy a myslím si, že se máme čím chlubit a že to i občané města oceňují,“ vysvětlil Šlajs.

Novým členem Poslanecké sněmovny po Václavu Šlajsovi bude sociální demokrat Igor Jakubčík z Klatov. Poslanecký slib by měl složit 5. 2. 2013 na schůzi Poslanecké sněmovny. 

Fotogalerie

Ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs (vlevo) se vzdal svého mandátu poslance, vystřídá ho kolega Igor Jakubčík (vpravo) | Autor: Jindra Radová - KÚPK