Jsme televize vašeho kraje

Amádeus přechází do útoku proti městu, chce stavět menší OC Corso Americká navzdory referendu

Plzeň, publikováno 20.02.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace OC Corso Americká | Autor: Amádeus Plzeň

Těsně před čtvrtečním jednáním plzeňského zastupitelstva obdržel magistrát otevřený dopis od vedení společnosti Amádeus, která v něm nastínila svůj záměr pokračovat v budování OC Corso Americká navzdory negativnímu výsledku referenda. Projekt hodlá zmenšit, budou v něm převažovat obchodní jednotky a stát bude jen na pozemcích investora. Vše nasvědčuje tomu, že společnost Amádeus vyráží do války s městem, ve snaze uchránit si svoji investici na svém pozemku. Záměry společnosti Amádeus i postup města v kauze OC Corso Americká se zcela jistě budou bouřlivě projednávat na zastupitelstvu.

V úvodu otevřeného dopisu zmínil zástupce společnosti Amádeus Jan Petřík, že Corso je jedním z klíčových projektů skupiny Amádeus Real. Příprava projektu trvala 10 let a zatím stála společnost 330 milionů korun. Dále advokát Petřík zdůraznil, že projekt Corso je soukromou investicí privátní české obchodní společnosti se zahraničními spoluinvestory. Jedná se o projekt dlouhodobě připravovaný a plánovaný v souladu s právními předpisy a platným územním plánem města Plzně, s předpokladem maximální ochrany vlastnických práv, svobody podnikání a předvídatelnosti rozhodnutí orgánů státní správy a samosprávy.

„Investor vždy přistupoval k požadavkům města velice vstřícně a v posledních dvou letech došlo k minimálně deseti úpravám projektu a plnil městem uložené regulační podmínky. Nyní pak po výsledku referenda se předjímá, že budou přijaty nové a další regulační podmínky, které projekt obchodního centra už vůbec neumožní. Je zřejmé, že jsme se stali spíše než investicí a novou podnikatelskou příležitostí spíše nástrojem politického boje mezi politickými stranami, aktivisty a občany města jako rukojmími tohoto střetu,“ uvádí v dopisu zástupce společnosti Amádeus Jan Petřík. Podle jeho slov nelze projekt multifunkčního domu Corso s investicí kolem 2,5 miliardy korun připravovat a plánovat jako politický nebo aktivistický projekt. Nelze jej ani měnit v návaznosti na aktuální a politickou náladu nebo v jeho realizaci vyčkávat dalších pár let.

Společnost Amádeus chce na svém vyklizeném pozemku stavět o něco menší variantu původně plánovaného obchodního centra | Autor: Richard Beneš

Společnosti Amádeus nyní došla trpělivost, rozhodla se převzít aktivitu do svých rukou a městu sděluje, že má připravenou variantu projektu obchodního centra, která počítá pouze se zástavbou na vlastních pozemcích společnosti Amádeus. „Tuto variantu jsme připraveni předložit dopracovanou do běžícího územního řízení v řádu několika týdnů. Tato varianta předpokládá shodný koncept projektu, který bude zahrnovat v převažující míře obchody a dále kombinaci služeb, sportu, kanceláří, kultury a volného času. Ptáme se tedy města Plzeň, zda je připraveno podpořit a akceptovat takovou variantu projektu, která musí z důvodu ekonomické návratnosti zahrnovat v převažující míře obchodní jednotky, nebo zda bude proti ní v souladu s výsledky referenda bojovat všemi samosprávnými prostředky,“ řekl Petřík.

Společnost Amádeus se dále ptá představitelů města, zda v případě realizace uvedené upravené varianty projektu poskytne město napojení na místní komunikace, vodovod, kanalizaci a zda umožní vedení inženýrských sítí přes pozemky města Plzeň. „Urgentně žádáme o uvedené stanovisko touto formou, neboť se domníváme, že dotazy na Ministerstvo vnitra nebo na jiné orgány nemohou věc vyřešit za orgány města Plzně, které jsou jediné, jež musí problém rozhodnout,“ dodal zástupce společnosti Amádeus Jan Petřík.  

Ještě ve čtvrtek v odpoledních hodinách rozhodl plzeňský krajský soud v kauze žaloby čtyř Plzeňanů, kteří se snažili zpochybnit výsledky referenda o osudu OC Corso Americká. Soud zamítl žalobu a odmítl argumenty žalobců. Výsledky referenda jsou platné a zavazují zastupitele města Plzně, aby zabránili výstavbě obchodního zařízení, které chce postavit společnost Amádeus na místě bývalého DK Inwest.

         

Fotogalerie

Vizualizace OC Corso Americká | Autor: Amádeus Plzeň
Společnost Amádeus chce na svém vyklizeném pozemku stavět o něco menší variantu původně plánovaného obchodního centra | Autor: Richard Beneš