Jsme televize vašeho kraje

Opozice vystavila koalici vládnoucí na plzeňském magistrátu pololetní vysvědčení, podle známek neprospěla

Plzeň, publikováno 21.02.2013, autor: Richard Beneš

Opozice vystavila magistrátní koalici pololetní vysvědčení | Autor: Richard Beneš

Opoziční zastupitelé z TOP 09 a Občané.cz za všeobecného veselí předložili na čtvrtečním jednání zastupitelstva pololetní vysvědčení vystavené koalici ODS a ČSSD, která vládne na plzeňském magistrátu. Stalo se tak dva roky po vypršení sto dnů trvající doby hájení, kdy koalice začala vést město, tedy v polovině jejího působení na magistrátu. Vysvědčení obsahuje hodnocení z povinných i nepovinných předmětů, zájmových útvarů a nechybí ani pochvaly a jiná ocenění. „Z našeho pohledu rada neprospěla,“ uvedl opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09).

Nejlepší známkou, kterou koalice získala, byla trojka za kulturu. Čtyřkami ohodnotila opozice předměty investice, péče o majetek a transparentnost. Nedostatečnou pak koalice dostala v předmětech ekonomika a finance, doprava, Evropské hlavní město kultury 2015, sociální oblast, školství a sport. Bez klasifikace byl předmět bezpečnost. Jako uspokojivé bylo ohodnoceno chování koalice.

Pětku za předmět ekonomika a finance si koalice vysloužila od opozice například za neschopnost šetřit, zadlužování na úkor budoucích vedení města, megalomanské investiční plány, zjevně nevýhodný projekt depa zavazující město na 29 let dvanácti miliardami korun, nebo vykrývání vlastních chyb zdražováním služeb občanům města. Další pětku dostalo vedení města z předmětu doprava za lpění na dopravní koncepci z dob dávno minulých, neschopnosti naplnit parkovací dům Rychtářka a za bezzubost při snahách o zklidnění centra a Americké třídy. Čtyřku za investice dostala rada za neschopnost stanovit si jasné priority, která ji dovedla k situaci, kdy se prioritou staly úplně všechny stavby. Přímo astronomická je pak částka utracená za fotbalový a atletický stadion.

Rovněž čtyřkou klasifikovala opozice i předmět péče o majetek, především pak za postupné vybydlování technické infrastruktury, nevracení peněz do majetku města z nájmu za vodárenskou infrastrukturu, za velmi zvláštní výkupy pozemků, příkladně pro tramvaj na Borská pole, kterou ale koalice stavět nebude. Město propadlo i v předmětu sociální oblasti za postupné snižování prostředků pro neziskové organizace. Lepší známce zabránilo to, že hlas radního pro sociální oblast rozhodl o tom, že bude v Plzni výrazně více heren, než to původně vypadalo. Pětku má i předmět školství a sport za zásah do rozpočtů základních škol a za tragické zastavení drobných investicí, které měly snížit provozní náklady škol.

Na vysvědčení nechybělo hodnocení nepovinných předmětů a dostalo se i na pochvaly | Autor: Richard Beneš

O stupeň lepší známku má předmět transparentnost, kdy se zlepšila oblast zveřejňování informací k veřejným zakázkám. Naopak špatná je neochota zveřejňovat program jednání rady. „Neustálá proklamace transparentnosti ze strany primátora se ukázaly v pravém světle při zamlčování materiálů k další rekonstrukci fotbalového stadionu,“ odůvodňoval jednotlivé známky zastupitel Vozobule.

„Předmět bezpečnost jsme neklasifikovali z důvodu naprosté rezignace na aktivní politiku v této oblasti. Tak špatná známka, která by hodnotila nečinnost v rámci regulace hazardu ani neexistuje. Městská policie prakticky jen obouvá auta. Proto koalici v této oblasti nelze ani klasifikovat,“ uvedl zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz).

Jedničky naopak dostala magistrátní koalice v nepovinných předmětech jako je mlácení prázdné slámy, koaliční tanečky, komplikování práce úředníkům, transfery přátelům, práce s fotoaparátem a kouřová clona. Pochvalu obdržel primátor Martin Baxa (ODS) za neutuchající víru a naivitu že projekt EHMK nakonec zaplatí stát. Náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD) zase získal pochvalu za flexibilitu a schopnost změnit bez mrknutí oka názor ze dne na den a také za schopnost předstírat vyjednávání o změnách v koalici. 

Fotogalerie

Opozice vystavila magistrátní koalici pololetní vysvědčení | Autor: Richard Beneš
Na vysvědčení nechybělo hodnocení nepovinných předmětů a dostalo se i na pochvaly | Autor: Richard Beneš