Jsme televize vašeho kraje

Na magistrátu se změnily kompetence trojici členů rady, posílil Zrzavecký s Baxou, oslabila Herinková

Plzeň, publikováno 21.02.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Ve vedení města Plzně došlo v případě tří členů rady ke změnám kompetencí, pravomoci a odpovědnosti za činnost města Plzně. V rámci kolektivního vyjednávání vedení města Plzně, kde vládne ODS a ČSSD povýšil ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) na prvního náměstka primátora. Naopak o část kompetencí přišla náměstkyně primátora pro oblast kultury a cestovního ruchu Evy Herinkové (ČSSD).

V případě náměstkyně Herinkové se přesunul dozor nad obecně prospěšnou společností Plzeň 2015 z její odpovědnosti do působnosti a odpovědnosti primátora Plzně Martina Baxy (ODS). Příčina této navrhované změny spočívá zejména v nutnosti úpravy řízení celého projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Zastupitelé na svém jednání ve čtvrtek dále schválili navržené přesunutí dozoru nad Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje, o.p.s z kompetence primátora města Plzně do kompetence ekonomického náměstka primátora Zrzaveckého. Hlavním důvodem tohoto kroku je narůstající provázanost spolupráce mezi touto organizací a společnostmi BIC Plzeň, s.r.o. a Vědeckotechnický park Plzeň, a.s., které jsou obě zařazeny právě do kompetence ekonomického náměstka primátora.  

Zastupitelstvem prošel i návrh označit ekonomického náměstka primátora Zrzaveckého, jako prvního náměstka primátora města Plzně. V praxi znamená, že je oprávněn zastupovat primátora města v době jeho nepřítomnosti. Tato změna bezprostředně souvisí s posílením vlivu ekonomické situace na rozhodování ve městě.

Samotnému hlasování o změnách kompetencí předcházela bouřlivá palba opozičních zastupitelů. „Pro primátora se nic nemění, ale pan náměstek Zrzavecký si obstaral lepší korýtko, když se nechal udělat prvním náměstkem primátora. Jinak se nestalo nic z toho, za co říkal, že bude bojovat. Tedy levnější teplo nebo jízdné zdarma v prostředcích MHD pro držitele Jánského plakety. Co se týká změn kompetencí ve vedení projektu EHMK, tak ten už stejně místo náměstkyně Herinkové dávno řídí pan primátor,“ uvedl opoziční zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz).

„Primární jsou pro nás cíle, nikoliv pozice. Žádné korýtko pro mě moje nová funkce neznamená. Dva roky po podpisu koaliční smlouvy a programového prohlášení pracujeme nyní na novém a aktualizovaném programovém prohlášení magistrátní koalice, které v nejbližších dnech představíme veřejnosti,“ reagoval náměstek Zrzavecký.

„Programové prohlášení si ušetřete, v tom předchozím nic nebylo a nic nebude ani v tom novém, které připravujete. Paní náměstkyni Herinkovou bych chtěl navíc vyzvat k tomu, aby zvážila své další působení ve funkci,“ konstatoval zastupitel Petr Suchý (TOP09), který náměstkyni vyčetl nekompetentnost a nečinnost. Náměstkyni Herinkovou vzápětí označil za zcela nekompetentní na pozici radní pro kulturu také opoziční zastupitel Tomáš Jílek (TOP09). Své náměstkyně se pak gentlemansky zastal primátor Martin Baxa. 

Primátor Baxa se navíc stal předsedou správní rady obecně prospěšné společnsti Plzeň 2015, která připravuje projekt Evropské hlavní město kultury 2015. Na postu vystřídal primátor Marcelu Krejsovou, která podala rezignaci na tuto funkci. Primátor Krejsové poděkoval za její činnost, významným způsobem se totiž podílela na tom, že Plzeň získala titul evropského kulturního města.       

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš