Jsme televize vašeho kraje

Na post předsedkyně správní rady společnosti Plzeň 2015 rezignovala Marcela Krejsová, střídá ji primátor Martin Baxa

Plzeň, publikováno 21.02.2013, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Na svoji funkci rezignovala předsedkyně správní rady společnosti Plzeň 2015 Marcela Krejsová (ODS), která stála od začátku u projektu, díky kterému Plzeň získala titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ve funkci nahradí Krejsovou primátor Martin Baxa (ODS). Na čtvrtečním jednání zastupitelstva Baxa uvedl, že za projekt EHMK přebírá odpovědnost.

Město si nechalo vypracovat u renomované zahraniční společnosti evaluační zprávu, která hodnotila stav připravenosti celého projektu. Experti doporučili, aby se funkce předsedy správní rady obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015 stal právě primátor. Svoji rezignaci Krejsová odůvodnila tím, že chtěla vyhovět prosbě primátora. V projektu EHMK by Krejsová podle svých slov neměla být dál nijak činná.   

Změnu na postu předsedy správní rady projektu primátor Baxa komentoval na zastupitelstvu slovy, že je běžné, když se v průběhu pětileté přípravy projektu mění vedení společnosti a dochází i k programovým změnám. „Situace u nás není nijak výjimečná, není to tak, že by bylo vše ztraceno,“ konstatoval Baxa. Na zastupitelstvu čelil ze strany opozice i ze strany koaliční ČSSD kritikám, že projekt není připraven, chybí peníze, lepší propagace a městu tak hrozí mezinárodní ostuda.

Evaluační zpráva podle slov primátora neobsahovala kritiku Marcely Krejsové. „Zpráva zhodnotila stav, konstatovala, že určité problémy projekt doprovázejí, ale především je obsahem zprávy konkrétní doporučení, jak v jednotlivých oblastech postupovat. Je o vlastně kuchařka, podle které se můžeme dál řídit. Věřím tomu, že když se ty kroky budou naplňovat, tak se to vše podaří,“ informoval Baxa.

V době svého působení na postu náměstkyně primátora pro oblast kultury byla Krejsová tou osobou, která přišla s myšlenkou, aby město kandidovalo na evropské kulturní město, řídila proces kandidatury až k úspěšnému výsledku v roce 2010. „Kus práce odvedla i jako předsedkyně správní rady. Nyní si dá podle svých slov chvilku volna a uvidí se, co bude dělat dál. Zatím není jasné, zda bude pro projekt nějak v budoucnu dál pracovat,“ uvedl primátor. Krejsová je krajskou zastupitelkou za ODS.

Z vedení společnosti Plzeň 2015 už odstoupili na vlastní žádost dva její ředitelé, Po Milanu Svobodovi to byl koncem loňského listopadu Tomáš Froyda. Ten v roce 2011 krátce po svém nástupu do funkce ředitele odvolal uměleckou ředitelku projektu Yvonu Kreuzmannovou a nahradil ji divadelníkem Petrem Formanem. Nový ředitel společnosti Plzeň 2015 by měl vzejít z konkursu. V současné době společnost dočasně vede ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš. Ještě před odstoupením z funkce uvedl Froyda, že aktuálně má společnost zajištěno zhruba 750 milionů korun, ale potřebovala by ještě sumu o 300 milionů vyšší. Zatím prý však nebyly vyčerpány všechny možnosti na získání peněz. 

Nyní musíme najít nového generálního ředitele společnosti Plzeň 2015, který vzejde z výběrového řízení. Není to ale o tom, že jeden superman to všechno zvládne. Bude tam muset být víc lidí. Projekt není v žádném stavu klinické smrti, ale má problémy a ty chceme řešit. Souběžně s tím budeme hledat i další finanční zdroje. Situace není jednoduchá, ale řešení máme,“ konstatoval Baxa, který poprvé připustil, že má projekt potíže. 

Fotogalerie

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš