Jsme televize vašeho kraje

Primátor Baxa: Nedopustíme, aby se jednání zastupitelstva proměnilo v diskusní klub poslance Víta Bárty

Plzeň, publikováno 22.02.2013, autor: Richard Beneš

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pravidlem se zřejmě stane vystoupení pražského poslance Víta Bárty (VV) na jednání plzeňského zastupitelstva, jak tomu bylo na jeho posledním zasedání ve čtvrtek a předtím poprvé i na lednovém zasedání zastupitelů. Nutno podotknout, že ani tentokrát Bárta svým příspěvkem na téma parkovacího domu Rychtářka nikoho ze zastupitelů nezaujal a ani nevyvolal diskusi zastupitelů. Naopak se mu dostalo pokárání ze strany primátora Martina Baxy (ODS), za to, že nemluví k projednávaným tématům.

Server Regionpodlupou.cz zajímalo, jak vystoupení poslance Bárty vnímá primátor Baxa, který ze své funkce řídí jednání zastupitelstva. „Poslanci mají ze zákona možnost na jednání zastupitelstva vystoupit, já to samozřejmě respektuji, nicméně pan poslanec Bárta bude muset zásadně dodržovat jednací řád. V žádném případě nedopustíme, aby se zastupitelstvo proměnilo v diskusní klub pana Bárty, tak jako to má někde tady v Plzni v té své cukrárně. Beru to jako pokusy poslance Bárty na sklonku jeho politické kariéry se tady v Plzni nějakým takovým způsobem realizovat,“ komentoval vystoupení Bárty primátor Baxa.

Podobně jako na minulém zastupitelstvu se i tentokrát poslanec Bárta nedržel projednávaného tématu z programu zastupitelstva a ve svém příspěvku začal úplně z jiného soudku. Tentokrát si vzal na paškál parkovací dům Rychtářka, kdy se pokoušel rozkrýt strukturu jeho vlastníků, kteří na objektu vydělávají. Jeho příspěvek v daný okamžik, kdy se řešila problematika projektu EHMK 2015 však vyšuměl do vytracena. Pouze technický náměstek primátora Petr Rund (ODS) vyzval Bártu, aby své dotazy písemnou formou směřoval k jeho rukám, pak na ně odpoví.

„Budu se snažit regulovat to, co pan poslanec Bárta říká k tomu, co se právě projednává. Pan Bárta si tady řeší nějaké věci, kterým já osobně nerozumím. Je natolik zkušeným a dlouholetým politikem, že pokud má nějaká podezření, tak nechť se obrátí na instituce, které mají oprávnění tato jeho podezření řešit. My budeme odpovídat na to, co se týká chodu města. Problém není v tom, že mají poslanci právo vystoupit na zastupitelstvech, to je naprosto v pořádku. Tady je problém v tom, že pan poslanec Bárta chce využít posledních měsíců svého veřejného působení ve funkci poslance k tomu, aby se nějak prezentoval. Využívá k tomu plzeňské zastupitelstvo, já to respektuji a budeme to nějak regulovat,“ řekl primátor Baxa.

Primátor prý také zdvořile odmítnul nabídku vystoupit v Bártově plzeňské cukrárně, protože se nechce stát nástrojem v jeho politické kampani. Podle jeho slov nemá pocit, že politické diskuse, které se tam organizují, mají přispět k tomu, aby se témata objasnila.

Poslanec Vít Bárta se stává pravidelným účastníkem jednání plzeňského zastupitelstva | Autor: Richard Beneš

Když poslanec Bárta neuspěl s prvním příspěvkem, pokusil se strhnout pozornost zastupitelů druhým příspěvkem, tentokrát již na téma EHMK. „Naučil jsem se něco, čemu se říká „bílý pes.“ Veřejnost se upne na nějaký problém, kterým je tentokrát například projekt EHMK. Je to důležité téma, jestli město bude mít ostudu. Ale mezitím se něco jiného, to mnohem důležitější, rozhodne,“ konstatoval Bárta. Na to reagoval pouze opoziční zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz), který poslanci poděkoval za vysvětlení pojmu „bílý pes.“ „Až doposud jsem znal jen výraz „bílý kůň,“ a „bílý medvěd,“ což je vodka se sektem. Teď už vím zase o něco více,“ dodal Rösch.  

Fotogalerie

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Poslanec Vít Bárta se stává pravidelným účastníkem jednání plzeňského zastupitelstva | Autor: Richard Beneš