Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé zpochybnili podivný výběr malé advokátní kanceláře, která má Plzeň zastupovat v miliardové kauze OC Corso

Plzeň, publikováno 22.02.2013, autor: Richard Beneš

Na tomto svém pozemku chce společnost Amádeus vybudovat OC Corso Americká | Autor: Richard Beneš

Zastupitelé plzeňského magistrátu se ani po dlouhé a bouřlivé diskusi ve čtvrtek nedozvěděli konkrétní kroky, které hodlá město podniknout, aby zabránilo stavbě OC Corso Americká, jak ukládají výsledky nedávného místního referenda. Diskuse na magistrátu se pak točila především ohledně podivného výběru malé pražské advokátní kanceláře Mareš Partners, která by měla město zastupovat v případném sporu se společností Amádeus, která je investorem obchodního centra.

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ODS) se snažil obhájit před zastupiteli výběr ne příliš známé a jen na mezinárodní arbitráže úzce specializované advokátní kanceláře Mareš Partners, která bude za cenu 300 tisíc korun posuzovat právní kroky města, které v kauze podniká. Zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz), který je známým advokátem, zpochybnil výběr Mareš Partenrs a označil jej za nekvalifikovaný. Podivoval se nad tím, že se náměstek Zrzavecký neobrátil s žádostí o pomoc při výběru na celou řadu skutečně celorepublikově proslulých expertů z oblasti práva a soudnictví, kteří žijí nebo působí v Plzni.

„Vybrala se kancelář, která má tři lidi a jednu zahraniční pracovnici, navíc je pojištěná jen deset milionů. V Praze působí celá řada skutečně proslulých právních kanceláří, které mají třeba 70 expertů na všechny oblasti práva a jsou pojištěné na miliardu. Město potřebuje vypracovat rozbor všech okolností, které městu v kauze OC Corso Americká hrozí a to nám nemůže zajistit malá a úzce specializovaná právní kancelář. Jsem přesvědčen o tom, že by pro slavné pražské kanceláře byla čest pracovat pro město Plzeň na takové kauze a mohly to udělat za slušné peníze,“ řekl Rösch.

Rovněž i další opoziční zastupitel Ondřej Ženíšek (TOP 09) vyzval vedení města, aby v tak složité kauze, kdy městu hrozí několikamiliardová sankce za zmaření investice, nešetřilo na nákladech a nespoléhalo se jen na jeden právní posudek. „Lepší by bylo kvalifikovanější cestou vybrat ještě jinou právní kancelář, aby vypracovala své stanovisko,“ řekl Ženíšek.

„Udělali jsme referendum o soukromém majetku, což je nadstandardní situace v Evropě. Proto se musíme chovat velmi obezřetně, protože pro město to může být velký průšvih. Pojďme se spojit, přestaňme si hrát nějaké politické hry a pojďme zachránit tohle město, ať není průšvih,“ řekl zastupitel Petr Osvald (ČSSD), který má velké zkušenosti z působení v evropských institucích v Bruselu.

„Dodržíme lhůtu 7. března, do kdy můžeme vyjádřit připomínky k běžícímu územnímu řízení ke stavbě. Vyzvali jsme také investora, aby prodal nebo směnil pozemek pod bývalým kulturním domem. Nyní čekáme na jeho odpověď,“ konstatoval ekonomický náměstek primátora Zrzavecký.

Společnost Amádeus se už několikrát vyjádřila v tom smyslu, že pozemky městu neprodá a chce stavět obchodní centrum. Naposledy oslovila zastupitele i vedení města otevřeným dopisem, ve kterém se vyslovila se záměrem vybudovat výhradně na svých pozemcích o něco menší verzi OC Corso Americká. 

Fotogalerie

Na tomto svém pozemku chce společnost Amádeus vybudovat OC Corso Americká | Autor: Richard Beneš