Jsme televize vašeho kraje

Krajský šéf občanských demokratů Jiří Pospíšil se neobává odlivu členů ODS z regionu

Plzeň, publikováno 22.02.2013, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil | Autor: Jindra Radová

Krajský šéf ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil nevidí nějak tragicky situaci uvnitř občanské demokracie v regionu a neobává se nějakého velkého odlivu členů. Na druhou stranu připustil, že v jiných krajích není situace zrovna ideální. Velký podíl na tom má i podle Pospíšila i současná vládní politika. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl v pátek na setkání členů ODS s předsedou a zároveň i premiérem Petrem Nečasem.

Zaznamenal jste v posledních dnech signály, že se chystají někteří starostové měst i obcí z regionu opustit řady ODS?

„Nemám žádnou informaci o odlivu starostů z řad členů ODS. Občanská demokracie je v Plzeňském kraji alespoň podle posledních voleb stále silnou stranou, poslední krajské volby jsme vyhráli. I když nejsme v krajské radě, tak to není dáno naším volebním neúspěchem, ale tím, že se dohodly levicové strany. Musím konstatovat, že ta atmosféra není u nás tak napjatá nebo vyhrocená jako v jiných krajích, protože ODS zde dosud měla dobré výsledky. V současné době je v Plzeňském kraji 2444 členů ODS.

Jak vidíte šance ODS v příštích volbách?

„To, jak dopadne ODS v příštích volbách, nelze samozřejmě předjímat. Uděláme maximum proto, aby naši komunální politici byli úspěšní. Já sám jsem připraven do toho maximálně vstoupit a bude-li zájem ze strany komunálních politiků, tak je vahou své osoby maximálně podpořím. Myslím si, že i toto třeba může být pro některé z nich, řeknu to neskrovně, argument, proč třeba budou chtít dál kandidovat za nás, vedle programových a jiných hodnot.

Nemůžete ale tvrdit, že v ODS je všechno v naprostém pořádku.

„Vnitrostranická situace odráží to, že jsme druhé období u moci, že jsme zkrátka vyčerpáni, personálně vyhořeni. A je to bohužel odraz politického cyklu, ve kterém se nacházíme. Vedle toho má na to i vliv jak je vláda vnímaná, roztržky mezi koaličními partnery a některá řekněme ne úplně šťastná rozhodnutí. To všechno dohromady vytváří naši současnou pozici. Jsem přesvědčený, že vláda musí dokončit některé body svého programu, lépe je vysvětlit a na základě toho se pokusit přesvědčit pravicového voliče, že se mu vyplatí jít volit ODS, protože pro něj udělala něco pozitivního ve vládě. To je podle mého názoru jediná možnost, jak získat část pravicových voličů. Když jsem dělal loni kampaň tady v Plzni, tak klíčová věta voličů, kteří náš předtím volili, byla, že nás vždy volili, ale teď prý mají pocit, že pro ně nic neděláme. Proto prý nemají důvod proč nás volit. Na to je třeba reagovat tím, že si vláda vytyčí pět priorit, které stihne do voleb, které budou atraktivní a lákavé pro pravicového voliče.    

Fotogalerie

Jiří Pospíšil | Autor: Jindra Radová