Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé propírali přiklepnutí dotace pro soukromou školu trojice vlivných členů ODS

Plzeň, publikováno 26.02.2013, autor: Richard Beneš

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Podivným přiklepnutí dotace pro plzeňskou soukromou Vyšší odbornou školu zdravotnickou, managementu a veřejnoprávních studií, kterou vlastní trojice vlivných členů ODS se zabývalo plzeňské městské zastupitelstvo na svém jednání minulý týden. Kauzu otevřel opoziční zastupitel Petr Suchý (TOP 09), který požádal radního Jiřího Kuthana (ČSSD) pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví, aby vysvětlil přidělení dotace, přestože původně neprošla hlasováním v sociální komisi. A začaly se dít věci.

Jednalo se o dotaci ve výši 42 tisíc korun, která byla určena na studijní cestu studentů do Polska, kteří tam měli navštívit věznici. V České republice totiž nejsou podobné exkurze do nápravných zařízení pro studenty povolené a nejbližší možnost takové návštěvy se nabízela v Polsku.

„Devadesát procent členů sociální komise se vyjádřilo o tom, neposkytnout dotaci. Pro hlasoval pouze jediný člen komise. Záležitost pak šla do rady, kde se toto rozhodnutí změnilo. Měli jste se zeptat zastupitelstva, zda souhlasí s názorem rady a zda chce skutečně poskytnout dotaci. Nejde o velké peníze, nemám nic proti tomu, aby tam ti studenti jeli, ale zdůvodněte nám, proč se tak stalo a ty peníze se poskytly,“ ptal se radního Kuthana zastupitel Suchý.

„Vím, že tam byly námitky na vlastníka školy, možná právě proto pak byla radě tato dotace doporučena. Nemyslíme si, že je důležité, kdo tu školu vlastní. Rozhodující je to, k jakému účelu má ta dotace sloužit, posoudili jsme, že ta záležitost je prospěšná. U nás studenti nemají možnost vězení navštívit. Není důležité postihovat studenty za to, že škola patří jakémusi člověku. Proto jsme o dotaci rozhodli tak, jak jsme rozhodli. Školu nevlastní žádný významný a ani nevýznamný sociální demokrat,“ odpovděl radní Kuthan.

„Nevím, komu škola patří a nevím také, proč jste tím argumentoval. Zřejmě to ale patří někomu významnému,“ reagoval na toto vysvětlení zastupitel Suchý.

O slovo se pak bleskově přihlásil zastupitel Jiří Valenta (KSČM), který vzápětí objasnil strukturu vlastníků soukromé školy a pro mnohé přítomné to bylo překvapující zjištění. „Podle mých informací vlastní 60 procent školy významná členka ODS Simona Štruncová (manželka neméně významného člena ODS a podnikatele Petra Štrunce), a po dvaceti procentech mají zastupitelé z prvního plzeňského obvodu Jan Přecechtěl (ODS) a Jiří Winkelhöfer (ODS). Dotacemi o města je tato škola pověstná, poté co ji v roce 2011 odprodala Ilona Mauritzová, získala pouhý měsíc po změně majitele dotaci 120 tisíc korun. Tyto školy by si měly prostředky na svůj chod opatřovat trošku jinak, dotace by měly být určeny pro školy státní. Jde to proti smyslu sociální politiky města,“ konstatoval zastupitel Jiří Valenta. 

 

Fotogalerie

Jednání plzeňského zastupitelstva - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš