Jsme televize vašeho kraje

Výbor Regionální rady ROP Jihozápad rozdělil dotace na cykloturistiku a potřetí změnil ředitelku úřadu

České Budějovice, Plzeň, publikováno 28.02.2013, autor: Richard Beneš

Díky dotacím z ROP Jihozápad se mohou cyklisté těšit na nové trasy a stezky | Autor: Richard Beneš

Výbor Regionální rady ROP Jihozápad (VRR) schválil na svém posledním jednání seznam příjemců podpory v rámci 23. výzvy. Dotaci ve výši 140 milionů korun získá 18 projektů z Plzeňského a Jihočeského kraje, zaměřených na výstavbu cyklostezek a cyklotras napříč oběma regiony. Další tři schválené projekty s dotací 31 milionů korun podpoří výstavbu, nebo modernizaci zařízení určených pro lázeňské a další ozdravné pobyty. Kromě seznamu projektů řešil VRR personální změny. Vedením Úřadu Regionální rady Jihozápad byla nově pověřena Michaela Šímová.

Stávající šéfová Výboru Regionální rady ROP Jihozápad Michala Šímová je pouze pověřena vedením úřadu. Jejím úkolem ve funkci bude mimo jiné i příprava výběrového řízení na nového ředitele úřadu, který rozděluje regionům evropské peníze. Z funkce ředitelky již loni odešla ředitelka Klára Böhmová, z důvodu obvinění z podvodu s eurodotacemi. Ve funkci ředitelky se dlouho neohřála ani její nástupkyně Ivana Makovičková, která byla vedením úřadu rovněž jen pověřena a nyní se vrátila na post vedoucí jednoho odboru. Vedení úřadu čelí dlouhodobě kritice za špatnou komunikaci s příjemci dotací.

„Cykloturistika je v rozkvětu a tak nás těší, že ROP Jihozápad může alespoň zčásti pomoci k jejímu dalšímu rozvoji. Díky dotaci z 23. výzvy vznikne v Plzeňském a Jihočeském kraji celkem 72 kilometrů nových cest. Již teď ale cyklisté využívají 45 kilometrů nových cyklotras a cyklostezek, které byly už dříve podpořeny evropskou dotací,“ informoval radní Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD), který je předsedou Regionální rady ROP Jihozápad.

Jedním z úspěšných projektů z Plzeňského kraje, který získá dotaci je například rekonstrukce lesní cesty "hraniční přechod Švarcava - obec Rybník", která se změní na cyklostezku. Zamýšlená cyklotrasa se nachází v lokalitě zásadní důležitosti pro rozvoj cykloturistiky v Plzeňském kraji, protože jde o koridor mezinárodní trasy EuroVelo s názvem Stezka železné opony. Jedná se o jednu z tras, které Evropská komise určila jako nejvýznamnější cykloturistické dálkové trasy v Evropě. Projekt je situován v okrese Domažlice na území CHKO Český les a řeší úpravu současné lesní cesty v délce dvou kilometrů od hraničního přechodu pro pěší v bývalé obci Švarcava/Swarczach směrem k obci Rybník.

Dalším projektem je Greenways - cyklostezka přes božkovský ostrov v Plzni. „Cílem nové cyklostezky je její napojení na již vybudované či právě budované cesty v rámci projektu Greenways Plzeň. Zelené stezky nebo také greenways, představují komunikace, které musí splňovat některé specifikace schválené Evropskou asociací greenways. Tyto cesty musí být vyhrazeny jen pro nemotorovou dopravu, jsou vkusně včleněné do okolního prostoru a musí splňovat určité parametry k bezpečnému a příjemnému používání všemi skupinami uživatelů,“ vysvětlila Michaela Biňovcová, mluvčí VRR. Cyklostezka doplní i stávající projekty, díky kterým byla revitalizována oblast božkovského ostrova. Ta nyní slouží jako klidová zóna této části Plzně a nabízí široké spektrum aktivit pro volný čas.

Fotogalerie

Díky dotacím z ROP Jihozápad se mohou cyklisté těšit na nové trasy a stezky | Autor: Richard Beneš