Jsme televize vašeho kraje

Magistrát přitvrzuje vůči pejskařům, chce zakázat volné pobíhání psů u Boleveckých rybníků i v dalších lokalitách

Plzeň, publikováno 01.03.2013, autor: Richard Beneš

Volné pobíhání psů u Boleveckých rybníků zřejmě odzvoní pokud plzeňští zastupitelé přijmou novelu vyhlášky upravující povinnosti chovatelů psů | Autor: Richard Beneš

Plzeňský magistrát pořádně přitvrdil v některých povinnostech chovatelů psů. Odbor životního prostředí magistrátu připravil novelu vyhlášky, ve které nově vymezuje oblasti se zákazem volného pobíhání psů v oblasti Boleveckých rybníků. Textová část vyhlášky se nemění. Novelu vyhlášky odsouhlasili ve čtvrtek radní na svém jednání.

„Rozšířit území se zákazem volného pohybu psů se rozhodl odbor životního prostředí především na základě požadavku Městského obvodu Plzeň 1. Jedná se o Velký bolevecký rybník, Senecký, Kamenný a Šídlovský, dále se nově navrhuje ustanovit zákaz volného pobíhání psů na neoploceném hřišti při západním okraji fotbalového hřiště TJ Košutka,“ informovala radní Irena Rottová (ODS).

Naopak část stráně při východním břehu Velkého boleveckého rybníka, sádky Správy veřejného statku při rybníku Košinář a plocha okolo městské budovy při severovýchodním okraji Seneckého rybníka jsou z území se zákazem volného pohybu psů vyjmuty.

Volně se nebudou smět psi pohybovat také na území Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany, konkrétně v lokalitě Božkovský ostrov a U Ježíška, a v Křimicích západně od ulice Žitná a při ulici K Dolovu. Novelu vyhlášky ještě musí schválit městské zastupitelstvo a nelze vyloučit, že projednávání tohoto bodu bude bouřlivé.

Server Regionpodlupou.cz zjišťoval přímo na místě u Velkého boleveckého rybníka reakce některých pejskařů na novelu vyhlášky. „Moc se mi to nelíbí, chodím sem venčit svého psa pravidelně a vzhledem k tomu, že je tato lokalita vzdálená od města, tak nám vyhovovalo, že můžeme mít psa na volno, krásně se tady proběhl. Něco jiného je, když je u rybníků letní sezóna v plném proudu a je tady u vody spousta lidí. V létě tady psa kvůli lidem volně běhat nenechám. Ale mimo sezónu, kdy je tady méně lidí, by ten zákaz platit nemusel,“ uvedl plzeňský pejskař Zbyněk Hrdlička.

Úpravu vyhlášky naopak vítá mladá maminka Lenka Drahkovská, která k Boleveckým rybníkům chodí na vycházky s kočárem. „Z volně pobíhajících psů mám tady dost často obavy. Ne každý majitel temperament svých psů zvládá a není to nic příjemného, když se na vás vyřítí na cestě kolem rybníků pes bez vodítka. Nikdy nevím, co od něj mohu čekat. Manžel je cyklista a jezdí kolem rybníků na kole a už se mu také několikrát stalo, že po něm vyjel volně pobíhající pes bez vodítka. Moc se nám nelíbí ani to, když se v létě u rybníků koupají psi v místech s velkou koncentrací lidí. Nevadí mi to vůbec z hygienických důvodů, ale už se několikrát stalo, že se někteří větší psi snaží zachraňovat plavce ve vodě i když se netopí. Z médií vím o případech, že to už někdy skončilo pro plavce tragicky a pes je utopil. Nemám z toho dobrý pocit,“ konstatovala Drahkovská.   

Fotogalerie

Volné pobíhání psů u Boleveckých rybníků zřejmě odzvoní pokud plzeňští zastupitelé přijmou novelu vyhlášky upravující povinnosti chovatelů psů | Autor: Richard Beneš