Jsme televize vašeho kraje

ODS požadovala na jednání krajského zastupitelstva hlavu radního Zdeňka Honze (ČSSD)

Plzeňský kraj, publikováno 04.03.2013, autor: Richard Beneš

Radní Zdeněk Honz přežil pokus opozice o jeho odvolání | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Pořádně zostra zahájil v pondělí jednání krajského zastupitelstva šéf ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil, který přišel s návrhem zařadit do programu jednání mimořádný bod a to odvolání radního pro oblast sociálních věcí Zdeňka Honze (ČSSD). Opozice hrubě nesouhlasí s postojem radního, který podporoval svérázným způsobem šokující rozhodnutí ředitele Domova sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku, jenž odstřihl od dodávek vody jednoho občana. Ten se provinil tím, že se ohradil proti plánované necitlivé novostavbě v zámeckém areálu, se kterým sousedí Dům sociálních služeb.

A co přesně se v Liblíně stalo? Ředitel DSS Pavel Kounovský zastavil posledního prosince loňského roku Zdeňku Struhovskému jediný přívod vody do jeho rodinného domu, který vede právě ze zámku. Dodnes vozí Struhovský do svého domu vodu v kanystrech, koncem února mu zastupitelstvo obce zamítlo žádost o povolení vrtu, aby měl vlastní vodu. Občan Struhovský si jako jediný z Liblína stěžoval na plánovanou rekonstrukci zámku.

Postižený občan se obrátil o pomoc na krajský úřad, konkrétně k radnímu Honzovi, který se zabývá oblastí sociálních věcí. A začaly se dít věci. „Krajský radní se dopustil naprosto neobhajitelného chování. „Občan, který si stěžoval na chování zaměstnance krajského úřadu, dostal od krajského radního radu, aby koupil lahev vína či kofoly a šel požádat ředitele domova o to, aby mu vyhověl. Toto chování nese podle nás znaky korupce, je naprosto neobhajitelné a takový krajský politik by měl okamžitě odejít ze své funkce. Kdekoliv na západě by takový politik musel odejít,“ popsal událost zastupitel Jiří Pospíšil, který se snažil iniciovat odvolání radního Honze.  

Radní pro sociální oblast si zřejmě musel za své jednání vysloužit kritiku od svého šéfa hejtmana Milana Chovance (ČSSD), který řekl, že záležitost projednávali těsně před začátkem zastupitelstva. „Naprosto nesouhlasím s tím, že byla občanovi takovým způsobem odpojena voda. Nelze postupovat takovým způsobem, vyzval jsem odpovědné osoby, aby byly dodávky vody opět obnoveny. Tato věc nebude zametena pod koberec. Navrhuji také, aby se hned řešily dodávky vody pro občany ze zdroje v objektu zámku. Občané každý rok museli podepisovat nové roční smlouvy, které jim umožnily dodávky vody a žili tak v nejistotě,“ reagoval hejtman Chovanec.

Radní Honz pak před zastupiteli popřel, že by někoho nabádal k tomu, aby šel někam s lahví. „Řekl jsem jen, aby pan Struhovský šel stejně jako ostatní občané obce za ředitelem domova a požádal jej o prodloužení smlouvy o dodávce vody,“ hájil se Honz. Své křeslo nakonec uhájil. Opozici se v hlasování nepodařilo získat většinu zastupitelů potřebnou k tomu, aby se na pořad jednání dostal bod o případném odvolání radního.

„Sociální demokraté svého kolegu kryjí a bod, který se měl týkat jeho odvolání, do programu zastupitelstva nezařadili. My jsme chtěli, aby ten bod byl dnes zařazen a v rámci debaty se řeklo, co se prošetří. Neznamená to, že dnes měl být radní okamžitě odvolán. Ten bod mohl být zařazen do programu jednání, mohla se o tom vést diskuse. Ten problém se týká i toho, jak se sociální demokraté snažili prosadit necitlivou rekonstrukci zámku v Liblíně. Znovu je třeba konstatovat, že občan, který postupoval proti této necitlivé rekonstrukci, byl postižen zaměstnancem kraje, když ředitel příslušného areálu přerušil dodávky vody do rodinného domku tohoto občana,“ dodal Jiří Pospíšil s tím, že ho v žádném případě neuspokojilo vysvětlení radního Zdeňka Honze. 

Fotogalerie

Radní Zdeněk Honz přežil pokus opozice o jeho odvolání | Autor: Jindra Radová - KÚPK