Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj se poprvé zadluží, opozici se nepodařilo zvrátit hlasování o půlmiliardovém úvěru

Plzeňský kraj, publikováno 05.03.2013, autor: Richard Beneš

Jednání zastupitelstva Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

I přes značný odpor opozice z ODS a TOP 09 se podařilo v zastupitelstvu Plzeňského kraje ovládaného ČSSD a KSČM prosadit vypsání veřejné zakázky na revolvingový úvěr ve výši 500 milionů korun. Vedle toho zastupitelé schválili také využití kontokorentního účtu za další půl miliardu korun. Celkem bude mít tedy kraj k dispozici uměle vytvořenou rezervu ve výši jedné miliardy korun. Až doposud se region pyšnil tím, že je v rámci celé České republiky jediným krajem bez dluhů. To se nyní změní.

Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) odůvodnil vypsání veřejní zakázky na poskytovatele půlmiliardového revolvingového úvěru tím, že se jedná o pojistku pro případ, kdyby se zpozdil příjem dotací a kraj by potřeboval peníze. Naproti tomu Jiří Pospíšil z ODS uvedl, že občanská demokracie je ochotna připustit úvěrové zdroje jen v případě financování velkých investičních akcí, nikoliv však úvěrem doplňovat zdroje na financování běžných výdajů rozpočtu. Rada kraje podle Pospíšila přijetím revolvingového úvěru a kontokorentního úvěru fakticky přiznává skutečnost, že Plzeňskému kraji došly peněžní prostředky. Je přesvědčen o tom, že finance budou použity na chod úřadu, na platy zaměstnanců, kterých oproti předchozím létům značně přibylo a jen malá část peněz půjde na nějaké dosud nespecifikované projekty.  

Až doposud měl Plzeňský kraj k dispozici otevřený revolvingový úvěr na 300 milionů korun, ze kterého se ale nečerpalo. Smlouva s poskytovatelem úvěru vyprší 30. června a kvůli soutěži na získání nového poskytovatele úvěru, které se může protáhnout, navrhl ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD) využít kontokorentní úvěr. Ten by měl zaniknout po ukončení soutěže na revolvingový úvěr, jenž bude tentokrát navýšen z dřívějších 300 milionů na půl miliardy.

Náměstek Šlajs konstatoval, že ke konci února měl kraj na svých účtech k dispozici 519 milionů korun. Zhruba v polovině roku by se ale mohl dostat do přechodných finančních potíží kvůli problematickému výběru daní a také kvůli výdajům na předfinancování projektů podpořených EU. Vytvořením rezervy chce mít kraj jistotu, že by mohl vykrýt případný nedostatek financí, který by mohl vzniknout v letních měsících.  

Zadlužení kraje v žádném případě nevidí tragicky hejtman Chovanec. „Revolvingový úvěr jsme měli roky a nikdy se z něj nečerpalo. Pokud by se z něho nějaké peníze čerpaly, jednalo by se o krátkodobou záležitost a úvěr by se splácel obratem, až by kraji přišly z EU dotace za realizované projekty. Do konce roku musí být splacený,“ informoval hejtman Chovanec.

Zadlužení kraje se nelíbí ani zastupitelům z opoziční TOP 09 a Starostové. „Chceme, aby krátkodobé zadlužení kraje bylo jako předtím a tedy jen 300 milionů korun, nikoliv jedna miliarda, jak se plánuje,“ uvedl ještě před hlasováním o přijetí úvěru Pavel Čížek, předseda zastupitelského klubu TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj.

Podle slov Jiřího Pospíšila, dalšího kritika úvěru, vyčerpali sociální demokraté veškeré rezervy kraje, které v rámci krajské pokladny byly. „Jsme čtyři měsíce po volbách a sociální demokraté už žádají o první úvěr. Zatím se jedná o úvěr překlenovací, ale my jsme přesvědčeni, že v tomto volebním období dojde k výraznému zadlužení Plzeňského kraje. Kraj musí hlavně šetřit, sociální demokraté za poslední čtyři roky utratili veškeré rezervy, které představovaly sumu přes jednu miliardu,“ uvedl Pospíšil.

Receptem, jak předejít zadlužení kraje, je podle Pospíšila pouze dobré hospodaření. „Nyní by měla ČSSD oznámit, jak chce snížené úspory kraje do budoucna řešit. Kdyby s žádostí o úvěr dali na stůl i to, jak chtějí do budoucna situaci kraje řešit, tak bychom uvažovali o překlenovacím úvěru, ale oni žádné takové řešení nenabízí. Pouze říkají, že chtějí kraj zadlužit a slibují, že to zadlužení bude pouze dočasné. Ale to je pouhý slib. Nechceme zadlužit občany Plzeňského kraje půlmiliardou korun bez toho, že bude zjevné, kdy a jak to bude uhrazeno a kdy ten příslib bude opřen o jasná fakta. Ta fakta v tuto chvíli chybí,“ dodal Pospíšil. 

Fotogalerie

Jednání zastupitelstva Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš