Jsme televize vašeho kraje

Členové zastupitelstva pózovali fotografovi na chodbě krajského úřadu, vznikla oficiální společná fotografie

Plzeňský kraj, publikováno 05.03.2013, autor: Richard Beneš

Oficiální fotografie nového zastupitelstva Plzeňského kraje | Autor: Zdeněk Vaiz - Plzeňský kraj

Zastupitelé Plzeňského kraje absolvovali v průběhu letošního třetího zasedání oficiální společné fotografování, které se tradičně odehrálo pod taktovkou fotografa Zdeňka Vaize na schodišti krajského úřadu. Zvládnout a ukáznit takto početnou skupinu osobností nebylo pro fotografa a asistenty vůbec jednoduchou záležitostí a nebyla ani nouze o humorné momenty.

Do předních řad se soustředili vedle hejtmana Milana Chovance především jeho náměstci a dále pak radní z ČSSD i KSČM. Směrem nahoru už byla skupina zastupitelů různě namíchána, ale zadní řady obsadili hlavně lidé z ODS a několik jedinců z KSČM.

Problém nastal v okamžiku, kdy fotograf zjistil, že vůbec není vidět zastupitelka Věra Rubáková (ODS), která je menšího vzrůstu, nacházela se přímo uprostřed portrétované skupiny. Buhužel přímo před ní stál jeden z urostlejších zastupitelů a dokonale zastínil Věru Rubákovou. „Co mám dělat, když přede mnou stojí takhle vysoký chlap,“ stěžovala si Rubáková. Přání fotografa, aby si šla nejmenší zastupitelka stoupnout úplně dopředu, nebylo vyslyšeno, protože tím by se narušila hierarchie první řady. Vše se nakonec vyřešilo tím, že zastupitel stínící Věru Rubákovou odešel do poslední řady.

V okamžiku, kdy již fotograf pořídil několik snímků skupiny zastupitelů, otevřely se dveře vedoucí z jednacího sálu zastupitelstva a do chodby vplul telefonující Jiří Pospíšil v doprovodu svých rozesmátých stranických kolegů Vladislava Vilímce a Jiřího Šnebergera, kteří se poněkud opozdili. Zatímco Vilímec se postavil do středu skupiny zastupitelů, Pospíšil se Šnebergerem zaujali pozice v první a druhé řadě, čímž narušili do té doby kompaktní sestavu náměstků hejtmana a jeho radních.

I když následné fotografování doprovázely různé výkřiky a hlášky zastupitelů, fotografovi se podařilo minimálně na jednom snímku zachytit až na jedinou výjimku, všechny s otevřenýma očima a zavřenými ústy. Výjimkou potvrzující pravidlo byl snad jen zastupitel a poslanec Václav Koubík (ČSSD).     

Fotogalerie

Oficiální fotografie nového zastupitelstva Plzeňského kraje | Autor: Zdeněk Vaiz - Plzeňský kraj