Jsme televize vašeho kraje

Projekt evropského kulturního města opět zvedl vlnu emocí. Kdo sežene peníze a kdo tomu velí?

Plzeň, publikováno 24.05.2012, autor: Richard Beneš

Sídlo společnosti Plzeň 2015 | Autor: Televize ZAK

Pozdvižení mezi zastupiteli vyvolala na čtvrtečním jednání informativní zpráva náměstkyně primátora pro oblast kultury Evy Herinkové (ČSSD), která pojednává o činnosti a přípravách projektu Evropské hlavní město kultury 2015 během posledního měsíce. Opozice kritizovala přípravy projektu, který se potýká nedostatkem peněz a také společnost Plzeň 2015, jež projekt zaštiťuje, zatím prý však bez podstatných výsledků.

Náměstkyně Herinková se ve zprávě pochlubila, že se podařilo společnosti Plzeň 2015 získat od posledního jednání zastupitelstva na projekt EHMK 2015 dva miliony korun ze Švýcarských fondů, další dva miliony přiklepl tento čtvrtek na projekt Plzeňský kraj. Celkem však potřebuje společnost Plzeň 2015 získat na projekty 650 milionů korun k tomu, aby se splnily podmínky přihlášky, na základě které město titul získalo.

„Odeslali jsme dopis premiérovi s výzvou Vládě ČR k posílení úlohy státních institucí v projektu EHMK 2015 ve snaze získat další finanční podporu. Zároveň jsem si nechala vypracovat revizi celé přihlášky, která bude reflektovat současné finanční zajištění projektu. Během července a srpna přihlášku upravíme tak, abychom v listopadu předložili plánované změny projektu Monitorovacímu výboru Evropské komise,“ řekla zastupitelům náměstkyně Herinková.  

Opoziční zastupitel za TOP 09 Michal Vozobule vyčetl náměstkyni, že v dopisu pro premiéra byly uvedeny nesprávné odhady počtu návštěvníků Plzně, kteří by měli v roce 2015 dorazit do města v souvislosti s kulturními akcemi. „Odhad, že do Plzně přijedou dva miliony lidí, je nesmyslný. Zajímalo by mě, kolik lidí přijede do města nyní,“ ptal se Vozobule. Na to mu náměstkyně nedokázala odpovědět, protože podle ní v současné době neexistují takové odhady. Teprve se na nich začne pracovat a poslouží k nim podklady telefonních operátorů. „Je divné, že nemáme k dispozici už nyní nějaké lepší odhady,“ podivoval se Vozobule.

„Nechci zpochybnit přihlášku, ale je to megalomanský projekt. Je nesmysl, že by do města přijely dva miliony návštěvníků, kde by ti lidé spali, kde by jedli, čím by jezdili? Nacházíme se v krizové situaci a ani primárně nevíme, kdo celému projektu EHMK 2015 primárně velí, kdo je za to odpovědný, kdo má shánět finance,“ ptal se zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz). Podle jeho slov by měl nést politickou odpovědnost za celý projekt primátor.

„Mám pocit, že titul EHMK 2015 dostal tlustý sešit, kterému se říká přihláška, do té se napsaly nějaké teze a nyní zjišťujeme, že je nejsme schopni naplnit. Od začátku říkáme, že by bylo třeba vystřízlivět, je třeba zrevidovat, co jsme schopni splnit,“ dodal zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09).

„Ta loď se ještě nepotápí, přihlášku zrevidujeme a zjistíme, jak na tom jsme. Ten titul jsme dostali i proto, že v našem městě kultura byla a je. Turisticky nejnavštěvovanějším objektem ve městě je pivovar Plzeňský Prazdroj, kam ročně přijede 250 tisíc lidí. Odhaduji proto, že město by mohl ročně navštívit milion lidí,“ uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Podle slov primátora Baxy neexistuje nic, co se jmenuje revize přihlášky. „Ne všechno, co je uvedeno v přihlášce, je do posledního detailu závazné. Dochází k různým změnám v rámci projektu, zažila to už i jiná města před námi. Podstatné je, abychom změny v projektu dokázali vysvětlit a obhájit před Evropskou komisí. Musíme tyto změny projektu připravit a následně je komunikovat s Evropskou komisí. Nikdy také nebude stanoven jediný člověk, který by to celé z pozice své funkce vedl,“ dodal primátor Martin Baxa. 

Fotogalerie

Sídlo společnosti Plzeň 2015 | Autor: Televize ZAK