Jsme televize vašeho kraje

Hejtman a primátor jsou mezi pozvanými hosty na inauguraci prezidenta

Praha, Plzeň, publikováno 07.03.2013, autor: Richard Beneš

Prezidentská standarta - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Páteční inaugurace prezidenta Miloše Zemana se zúčastní i dva nejvyšší političtí představitelé z Plzeňského kraje, hejtman Milan Chovanec (ČSSD) a primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Oba na mimořádnou státnickou událost pozvala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Redakci serveru Regionpodlupou.cz se podařilo zjistit zajímavosti spojené s pozváním.

Podle organizačních pokynů je na inauguraci předepsaný tmavý oblek, vycházkové šaty nebo uniforma. Na slavnostní složení slibu ve Vladislavském sále musí oba politici z Plzně dorazit a bezpodmínečně zaujmout své místo nejpozději do 9.50 hodin. Samotný slib pak začne o deset minut později.

Pět minut po složení slibu, tedy v 10.45 hodin jsou hejtman s primátorem pozváni na krátké přátelské setkání s prezidentem do Španělského sálu. To bude trvat pouhých pět minut, protože od 10.50 hodin už je naplánována vojenská přehlídka na III. hradním nádvoří. Oběd prezidenta republiky s nejvyššími ústavními činiteli se uskuteční od 12.15 hodin už bez přítomnosti pánů Baxy a Chovance.

Pozvánka na inauguraci, kterou plzeňští politici obdrželi je nepřenosná a platí pouze pro jedinou osobu. Událost tedy absolvují bez doprovodu. 

Hejtman Milan Chovanec se může těšit na 13. březen, kdy bude mít určitě lepší příležitost pozdravit nového prezidenta republiky a pohovořit si s ním. Na ten den si totiž pozval prezident Miloš Zeman hejtmany z celé republiky. 

Vedle primátora a hejtmana dostali pozvání na inauguraci prezidenta samozřejmě také všichni poslanci a senátoři, kteří reprezentují Plzeňský kraj. 

Fotogalerie

Prezidentská standarta - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz