Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé magistrátu budou schvalovat zakázku na rekonstrukci budov v bývalém Světovaru

Plzeň, publikováno 08.03.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace projektu 4x4 Cultural Factory Světovar | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Městská rada předloží ke schválení zastupitelstvu odůvodnění veřejné zakázky na rekonstrukci dvou budov, které tvoří jeden celek a revitalizaci přilehlých pozemků v areálu bývalého pivovaru Světovar, kde má vzniknout městský archiv a kulturní centrum 4x4 Cultural Factory Světovar. Radní o tom rozhodli ve čtvrtek na svém mimořádném jednání, informoval náměstek primátora Petr Rund (ODS).

Pro část archivu je cílem vytvořit podmínky pro skladování archiválií v souladu se zákonem o archivnictví a spisové službě, zvýšit kapacitu depozitářů s vytvořením dostatečné rezervy a také umožnit bezbariérový přístup do badatelny pro veřejnost.

Uskutečněním projektu 4x4 Cultural Factory se vybuduje multifunkční prostor, technologicky splňující potřeby všech uměleckých žánrů. „Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 215 milionů korun a termín dokončení prosinec 2014,“ uvedl náměstek Rund.

V industriálních prostorách bývalého pivovaru vznikne moderní kulturní centrum 4x4 Cultural Factory Světovar, které by se mělo stát "vlajkovou lodí" celého projektu Plzeň 2015, Evropské hlavní město kultury. Kromě uměleckých projektů a rezidencí se plánuje v objektu pořádat společenské akce pro širokou veřejnost, komunitní projekty pro rodiny s dětmi či seniory. Rekonstrukce by měla začít v roce 2013 a trvat do poloviny roku 2014.

Ve 4x4 Cultural Factory Světovar vzniknou podle projektu čtyři různé sály i další prostory určené k různému druhu kulturního vyžití. Každý sál bude mít své sociální zázemí, své zázemí pro účinkující, všechny sály mohou najednou odděleně fungovat, bude ovšem možné, vzájemně je i různě propojit v případě zájmu.

Kritici projektu poukazují na to, že přetvoření bývalého pivovaru na kulturní objekt bude pro město příliš drahé. Velmi diskutabilní je také další využití po uplynutí roku 2015. Udržet celý objekt v chodu, jeho vytápění a údržba bude totiž nesmírně nákladnou záležitostí.  

Fotogalerie

Vizualizace projektu 4x4 Cultural Factory Světovar | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz