Jsme televize vašeho kraje

Růst nezaměstnanosti v regionu pokračoval i v únoru, bez práce je 6,7 procenta populace

Plzeňský kraj, publikováno 08.03.2013, autor: Richard Beneš

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Růst nezaměstnanosti v Plzeňském kraji pokračoval v důsledku ukončení všech sezónních prací i v únoru a v porovnání s předchozím měsícem stoupl počet lidí bez práce o jednu desetinu procentního bodu. Bez práce tedy bylo ve sledovaném období v regionu 6,7 procenta obyvatel. K 28. 2. 2013 bylo v Plzeňském kraji v evidenci celkem 26 531 uchazečů o zaměstnání, což je o 260 více než v lednu. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 25 982 dosažitelných uchazečů o práci, informoval v pátek server Regionpodlupou.cz Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce.

Od letošního roku přešlo Ministerstvo práce a sociálních věcí na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nyní se uvádí podíl nezaměstnaných osob vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

„Během února 2013 evidujeme v Plzeňském kraji nově 2431 uchazečů o zaměstnání, což je o 2333 méně než v lednu. Z evidence jsme vyřadili 2171 uchazečů, tedy o 46 méně než minulý měsíc. Do nového zaměstnání během února nastoupilo 1107 osob, což je o 584 méně než v lednu. Bez umístění jsme vyřadili 1064 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec. K poslednímu únoru bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 12 695 žen, což představuje 47,8 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 3215 osob se zdravotním postižením, tedy 12,1 procenta ze všech nezaměstnaných.

Prostřednictvím pracovního úřadu hledá v kraji práci 1398 absolventů škol a mladistvých, což je o 254 méně než minulý měsíc. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v únoru celkem 7731 uchazečů o zaměstnání, tedy 29,1 procenta všech nezaměstnaných.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje opět okres Plzeň jih, kde je bez práce 5,3 procenta obyvatel, oproti minulému měsíci vzrostla nezaměstnanost o 0,1 procenta. Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 9,6 procenta registrujeme tradičně v okrese Tachov, kde nezaměstnanost stoupla o 0,1 procenta," řekl Moravec. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti sedm procent a zůstala na stejné úrovni jako v lednu. Bez nárůstu nezaměstnanosti jsou i Klatovy, kde je bez práce 7,5 procenta obyvatel. Klatovsko je tak po Tachovsku druhým regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. V Plzni je bez práce 6,2 procenta obyvatel a rovněž i zde stoupla míra nezaměstnanosti o 0,1 procenta. Na severním Plzeňsku dosáhla nezaměstnanost hodnoty 6,4 procenta a stoupla o 0,1 procenta. V Rokycanech vzrostla nezaměstnanost o 0,1 na 5,6 procenta. Plzeňský kraj i tentokrát zůstává po Praze společně se Středočeským krajem druhým regionem s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé republiky. V ČR je míra nezaměstnanosti 8,1 procenta.

K poslednímu únoru nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 2376 volných pracovních míst, což je o 165 více než v minulém měsíci a o 52 více než v únoru předchozího roku. Na jedno volné pracovní místo připadá 11,2 procenta uchazečů. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 153 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 302.

Záměr hromadného propouštění nenahlásila v únoru žádná nová společnost. Už v lednu ovšem ohlásily hromadné propouštění hned čtyři firmy. První z nich je společnost Panasonic AVC, která k 30. 4. 2013 propustí 125 svých zaměstnanců. Další záměr oznámila společnost ČEZ Zákaznické služby, která ke konci dubna 2013 propustí 36 zaměstnanců. Celkem 49 zaměstnanců hodlá ke konci dubna propustit také společnost Eurogate Warehousing & Distribution Czech s.r.o. ze Štěnovic. Poslední záměr o propouštění obdržel úřad práce od plzeňské úklidové firmy Nežárka, která propustí 23 svých zaměstnanců a to rovněž ke konci dubna 2013.

Fotogalerie

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz