Jsme televize vašeho kraje

Zahraniční expert seznámil plzeňské radní s realitou projektu Plzeň - EHMK 2015

Plzeň, publikováno 14.03.2013, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vedení města se tento týden seznámilo s hodnotící zprávou k projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, kterou do Plzně přijel představit jeden z jejích dvou autorů, německý profesor Oliver Scheytt. Ten je uznávanou osobností v oblasti kultury a v projektech evropských měst kultury. Primátor Plzně Martin Baxa je s výsledky hodnotící zprávy spokojen, i když je mnohdy velmi kritická.

Devět zásadních opatření musí podle autorů hodnotící zprávy provést společnost Plzeň 2015, aby projekt EHMK, dovedla do zdárného konce. Je mezi nimi například nutnost přehodnotit pozice vrcholového a středního managementu, vypracování podrobného přehledu programu, provedení finančního auditu nebo příprava strategického obchodního plánu včetně strategie pro využívání evropských fondů.

Ke zpracování hodnotící zprávy vedly město tři důvody. „Především to byly závěry zprávy ze zasedání monitorovacího a poradního výboru pro projekt Evropské hlavní město kultury 2015, odstoupení Tomáše Froydy z pozice ředitele společnosti a v neposlední řadě období, ve kterém se projekt nachází, tedy čas, kdy vstupuje do realizační fáze,“ sděluje primátor Martin Baxa (ODS).

Zpráva uvádí, že od poloviny roku 2011 pracuje společnost Plzeň 2015 čím dál izolovaněji od veřejnosti. Zvláště komunikace s městem ztratila na intenzitě a četnosti. Proto jedním z navržených opatření je, aby se předsedou správní rady stal primátor. Ten by měl být do funkce jmenován již tento čtvrtek. „Zapojení primátora by nemělo být v rozporu s uměleckou nezávislostí projektu,“ podotýká Erich Beneš, dočasný ředitel společnosti Plzeň 2015. Jeden z postů ve správní radě obsadí nově podle doporučení hodnotící zprávy opoziční zastupitel. Na svém posledním jednání už rada města jmenovala Michala Vozobule (TOP 09).

Zpráva poukazuje na fakt výměny či odstoupení bývalých dvou ředitelů společnosti, což mělo vliv na řízení projektu i slabou efektivitu týmové spolupráce uvnitř společnosti. Nový ředitel, který vzejde z otevřeného mezinárodního výběrového řízení, jež bude vypsáno během několika týdnů, by měl být jmenován do poloviny roku. „Správní rada společnosti Plzeň 2015 sama osloví některé kandidáty, kteří by mohli přísné požadavky splnit. Mělo by jít o silnou a respektovanou osobnost, která bude mimo jiné schopna zapojit do týmu podnikatele a mezinárodní osobnosti. Dále by měla být jmenována skupina dvou až tří manažerů, kteří by měli začít pracovat na spojenectví s klíčovými partnery projektů, posílit střední management společnosti a sjednotit tým, a také věnovat více úsilí marketingu a komunikaci s veřejností, řekl Erich Beneš.

Primátor Martin Baxa a dočasný ředitel společnosti Plzeň 2015 Erich Beneš prezentovali před novináři závěry hodnotící zprávy k projektu EHMK | Autor: Richard Beneš

Z výsledku zprávy vyplynulo, že celkový počet projektů v programu je příliš velký a zatím nejsou srozumitelné pro širokou veřejnost. Je třeba je přehodnotit, dát jim řád a snížit jejich počet. „Dohodněte se na osmi až dvanácti stěžejních nebo kultovních projektech a omezte počet menších projektů, aby byla dodržena úroveň kvality EHMK,“ zní jedno z konkrétních doporučení Olivera Scheytta.

„Plzeňané a potenciální partneři chtějí vidět pokrok, nejen konečný výsledek, což vytváří značný tlak. Obyvatelé Plzně jsou netrpěliví, protože mají pocit, že se děje málo věcí,“ potvrzuje zpráva. Proto musí společnost Plzeň 2015 začít pracovat na silné marketingové koncepci se všemi partnery. V půlce letošního roku by se už obyvatelé Plzně mohli alespoň rámcově dozvědět, co je v programu čeká. Žádná konkrétní jména umělců, kteří by měli vystoupit, však zatím z důvodu utajení ještě nepadnou. Analýza se také významně věnuje cestovnímu ruchu, který je pro celý projekt klíčovou oblastí. Je nezbytné zlepšit propagaci projektu nejen doma, ale i v zahraničí, především pak v Bavorsku a Rakousku.  

Primátor Baxa zhodnotil i současné finanční pokrytí celého projektu. „Udělali jsme absolutní rozpočet, jsme na 16,5 milionu eur na program. Předpokládáme, že další peníze budou ještě přibývat. Ten rozpočet je nízký, ale ze zkušenosti z dalších organizátorských měst již nyní víme, že celý projekt je za tyto peníze úspěšně a důstojně proveditelný,“ dodal primátor Martin Baxa.   

Fotogalerie

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Primátor Martin Baxa a dočasný ředitel společnosti Plzeň 2015 Erich Beneš prezentovali před novináři závěry hodnotící zprávy k projektu EHMK | Autor: Richard Beneš