Jsme televize vašeho kraje

Krajská opoziční zastupitelka Věra Rubáková (ODS) je pro plošné konkursy na ředitele všech škol

Plzeňský kraj, publikováno 14.03.2013, autor: Richard Beneš

Věra Rubáková | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Vypisování konkursů na ředitele škol a školských zařízení, kteří jsou ve funkci déle než šest let, tak jak to zahájil v loňském roce Plzeňský kraj, považuje za správnou věc Věra Rubáková, krajská zastupitelka a expertka ODS na problematiku školství. Podle zastupitelky Rubákové loňská novela školského zákona jasně říká, že konkursy na ředitele po šesti létech v jejich funkci musí proběhnout.

„Pokud by nějaký ředitel neprošel konkursem, jak ukládá školský zákon, mohlo by se později stát, že by někdo mohl zpochybnit nějaká jeho rozhodnutí ve funkci. A takové nebezpečí je třeba vyloučit. Někteří ředitelé se konkursů obávají, ale pokud jsou dobří, ať do toho jdou a přihlásí se. Nemusí se obávat o své místo,“ říká Věra Rubáková.

Jisté nebezpečí podle opoziční zastupitelky ovšem představuje komise výběrového řízení, která bude o výběru ředitelů rozhodovat. „Komise by neměla být nikomu dopředu nakloněna. Pokud by se někdo zúčastnil konkursu a od začátku věděl, že tam byly nějaké tlaky, měl by to okamžitě oznámit nejen na kraji a médiím, ale také nechat prošetřit kontrolním výborem,“ doporučuje Rubáková.

Podle zastupitelky Rubákové není rozhodně dobře, že konkursy vyhlašuje na svá školská zařízení zatím jen kraj a nikoliv jednotlivé obce a města. „Konkursy by měly být plošně pro všechny školy a ne jen pro krajská školní zařízení. Bohužel ani všechny kraje v rámci celé České republiky nejsou ve zmíněných konkursech jednotné, nevyhlašuje je například Středočeský kraj,“ dodala Věra Rubáková.     

Po loňské sérii 64 konkursů na ředitele škol a školských zařízení zřizovaných Plzeňským krajem bude úřad i letos pokračovat v dalších konkursech. V letošním roce proběhnou konkursy na ředitele 12 škol. „Loni se hovořilo o tom, zda konkursy podle novely školského zákona dělat nebo nedělat, zda je to správné nebo nesprávné. Dospěli jsme k závěru, že to správné je, řídili jsme se podle dikce zákona a podle doporučení právníků,“ řekl krajský radní pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD). Podle novely školského zákona už nebudou ředitelé škol jmenováni na dobu neurčitou, ale jen na šest let.

Z celkem 64 konkursů, které loni proběhly, vzešlo 16 nových ředitelů. V pěti případech konkursní komise nedoporučila stávající ředitele, aby pokračovali na svých postech. Jedenáct ředitelů se do konkursů nepřihlásilo, většinou z důvodu odchodu do důchodu. 

Fotogalerie

Věra Rubáková | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz