Jsme televize vašeho kraje

Čeká plzeňské zastupitele další řečnické cvičení poslance Víta Bárty?

Plzeň, publikováno 18.03.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Od únorového zasedání městského zastupitelstva v Plzni uběhl jeden měsíc a šéf Věcí veřejných Vít Bárta stále ještě nezaslal technickému náměstkovi primátora Petru Rundovi (ODS) otázky, jejichž odpovědí se dožadoval na zmíněném zastupitelstvu. Tehdy chtěl Bárta objasnit své domněnky, že firma, která se podílí na provozu parkovacího domu Rychtářka, je spojena s firmou, zajišťující administrativu pro stavbu nového divadla v Plzni. Poslanec své tvrzení opíral o informaci z obchodního rejstříku, podle které akcionáři zmíněných firem sídlí na stejné adrese na Kypru.

„To je jasné, že pan Bárta žádné dotazy neposlal. Můžeme čekat, že se na jednání zastupitelstva pan poslanec objeví i tentokrát, a opět bude řečnit. Jako poslanec má právo vystoupit na jakémkoliv jednání zastupitelstva a může tam řečnit třeba o počasí. Nemáme šanci to nějak ovlivnit,“ vysvětlil pro server Regionpodlupou.cz náměstek primátora Petr Rund.

Bártova tvrzení Petr Rund odmítl. Podle jeho slov společnost Edifice construction & consulting figuruje na stavbě plzeňského divadla jen jako správce stavby, který vyřizuje dokumenty, zápisy z kontrolních dnů a připravuje podklady pro vyplacení dotace. Navíc je firma od loňského srpna stoprocentně v rukou českého vlastníka. Bývalý podílník společnosti sídlil na Kypru, stejně jako celá řada jiných firem kvůli nižším daním. Mimo území ČR je registrováno kolem 26 tisíc firem, které u nás podnikají.   

Náměstek primátora se společně s primátorem Martinem Baxou (ODS) snažili na únorovém jednání zastupitelstva krotit vystoupení poslance Bárty, který nemluvil k projednávaným závažným bodům a zdržoval tak výrazně celé jednání. Ve snaze eliminovat poslance ho Rund vyzval k tomu, aby mu zaslal všechny dotazy ohledně parkovacího domu a stavby divadla, že mu rád odpoví. Od poslance však žádné otázky do pondělního odpoledne nedorazily. 

Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek, kdy jedná plzeňské zastupitelstvo, pokračuje také řádné zasedání Poslanecké sněmovny. Není tedy jisté, zda poslanec Bárta do Plzně tentokrát dorazí a zda dá přednost jednání plzeňského zastupitelstva před jednáním Sněmovny. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš