Jsme televize vašeho kraje

Hejtman Chovanec: Nevím jestli kolega Jan Mládek klečel za své výroky na hrachu

Plzeň, Ostrava, publikováno 19.03.2013, autor: Richard Beneš

ČSSD - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Hejtman Milan Chovanec a od pátku též čerstvě zvolený místopředseda ČSSD, považuje za nešťastný propíraný víkendový výrok svého kolegy stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD), podle kterého parazitují živnostníci na zaměstnancích. Hejtman Chovanec to v úterý uvedl v rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz.

Můžete s odstupem tří dnů zhodnotit výrok stínového ministra financí Jana Mládka, který označil živnostníky za parazity?

„Myslím si, že ty výroky kolegy Mládka nebyly šťastné, nemyslím si naopak, že by živnostníci byli paraziti. Jak znám pana kolegu Mládka, jsem přesvědčen o tom, že to tak nemyslel. Jedna věc je ale zjevná. Ten výběr daně, o které on hovořil, rapidně klesá rok od roku, je potřeba přijmout nějaké systémové opatření. Já si myslím, že je potřeba o tom nejprve diskutovat s živnostníky, s jejich svazem a vysvětlovat naši pozici. Pevně věřím, že to jedno slovo, které v tom výroku bylo, tak bylo vytrženo z kontextu. Sociální demokracie se teď bude velmi snažit tento pochroumaný dojem napravit tím, že tu diskusi povede.“

Schytal to pan Mládek od vedení sociální demokracie, protože tento výrok může zastavit vzestup ČSSD zaznamenaný v posledních dnech?

„Jestli klečel pan kolega Mládek na hrachu tak to nevím, protože to by mu ten hrách musel nasypat jedině pan předseda Sobotka, my jsme grémium neměli, budeme ho mít až v pátek. Do té doby jsou vyjádření pana Sobotky jasná. To znamená, že výrok byl nešťastný a diskusi chceme vést. Znovu zdůrazňuji, že nad propadem daní je potřeba se zamyslet, dát tam nějaké systémové opatření. Jestli byla nějaká vzrušená debata mezi předsedou Sobotkou a Mládkem, nelze ovšem vyloučit,“ konstatoval hejtman Chovanec.    

Fotogalerie

ČSSD - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz