Jsme televize vašeho kraje

Urputný poslanec Vít Bárta (VV) se vykašlal na jednání Sněmovny a vyrazil řečnit na zastupitelstvo do Plzně

Plzeň, publikováno 21.03.2013, autor: Richard Beneš

Přítomnost poslance Víta Bárty na jednání plzeňského zastupitelstva se již stává tradicí | Autor: Richard Beneš

Tradicí se zřejmě stává účast pražského poslance a šéfa Věcí Veřejných Víta Bárty na jednání zastupitelstva Plzně. I když dnes jedná Sněmovna, poslanec Bárta dal přednost účasti na schůzi zastupitelstva v Plzni, kam dorazil krátce po desáté hodině. Jeho příchod do sněmovního sálu zastupitelstva způsobil zašumění v řadách přítomných, kterým bylo jasné, že se stanou svědky dalšího verbálního cvičení Víta Bárty, jenž se rozhodl, že bude v Plzni napravovat nešvary způsobené zdejšími politiky.

Poslanec Bárta se zúčastňuje v řadě již třetího jednání plzeňského zastupitelstva, přítomen byl na lednové i únorové schůzi. Ze zákona má jako poslanec právo vystoupit na jakékoliv schůzi zastupitelstva, vyjadřovat se k čemu uzná za vhodné a řečnit i mimo stanovený časový limit.

Lze předpokládat, že se ani tentokrát nebude vystoupení poslance Bárty týkat projednávaných bodů z programu zastupitelstva.  

Dnes dopoledne mělo pokračovat jednání Poslanecké sněmovny písemnými interpelacemi, ale bylo přerušeno. Chyběl premiér Petr Nečas (ODS), který je na setkání hejtmanů v Jihlavě a z vlády byli přítomni jen vicepremiérka Karolina Peake (LIDEM) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Sněmovna však nebyla usnášení schopná, v sále nebyla ani třetina z 200 poslanců. Mezi nimi chyběl i šéf VV Vít Bárta, který se z jednání ani neomluvil. Místo toho vyrazil do Plzně.

Přítomnost poslance Víta Bárty na jednání plzeňského zastupitelstva se již stává tradicí | Autor: Richard Beneš

„Stručně pane poslanče a hlavně k věci,“ nabádal primátor Martin Baxa (ODS) Víta Bártu, když dostal slovo a mířil k řečnícímu pultíku. „Chci vystoupit k projednávanému bodu EHMK,“ uvedl Bárta a přesto začal řečnit na téma, které s EHMK nesouvisí a které nakousl již na minulém jednání zastupitelstva. „Ohledně „kyperských záležitostí“ jsem se dohodl s technickým náměstkem Petrem Rundem, že se sejdeme osobně příští týden,“ řekl Bárta. Po Rundovi chce totiž Bárta objasnit své domněnky, že firma, která se podílí na provozu parkovacího domu Rychtářka, je spojena s firmou, zajišťující administrativu pro stavbu nového divadla v Plzni. Poslanec své tvrzení opíral o informaci z obchodního rejstříku, podle které akcionáři zmíněných firem sídlí na stejné adrese na Kypru.

Následně se začal Bárta vyjadřovat k přeměně bývalého pivovaru Světovar v objekt městského archivu a 4x4 Cultural Factory, což měl být jedním z dalších projednávaných bodů na programu zastupitelstva. „Tento bod ještě neprojednáváme,“ důrazně upozornil primátor poslance Bártu. Ten se nenechal vyvést z konceptu a pokračoval v monologu, kdy nakonec přisvědčil, že vybudovat městský archiv na Světovaru je dobrá volba. V závěru svého vystoupení se Bárta obrátil na opozici z TOP 09, aby se zeptal, zda už prověřili podle jeho slov předraženou zakázku na tisk výroční zprávy Plzeňské teplárenské. „Budeme se tím v brzké době zabývat,“ uvedl zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Bezprostředně poté Bárta jednání zastupitelstva opustil a mnozí přítomní nad jeho vystoupením jen užasle kroutili hlavou. V odpoledních hodinách už byl Bárta ve Sněmovně přítomen interpelacím.  

Kávu si dal poslanec na stojáka | Autor: Richard Beneš    

Fotogalerie

Přítomnost poslance Víta Bárty na jednání plzeňského zastupitelstva se již stává tradicí | Autor: Richard Beneš
Vít Bárta na jednání plzeňského zastupitelstva | Autor: Richard Beneš
Kávu si dal poslanec na stojáka | Autor: Richard Beneš