Jsme televize vašeho kraje

Starostka Starého Plzence odmítá důvody, které vedly k rezignaci dvojici radních

Starý Plzenec, publikováno 22.03.2013, autor: Richard Beneš

Radnice ve Starém Plzenci | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Městečko Starý Plzenec na jižním Plzeňsku nemá od středy kompletní městkou radu, která čítala pět členů. Z vedení města totiž odešli známý písničkář Jaroslav Samson Lenk a Pavel Císař, kteří se do rady dostali za sdružení Volba pro Starý Plzenec a Sedlec. Oba pánové nyní tvrdí, že byli nuceni složit funkce z důvodu neúnosné situace v radě.

O svém kroku oba dnes již bývalí radní informovali dopisem nejen starostku Vlastu Dolákovou (BEZPP) a prostřednictvím oficiálních stránek města také obyvatele Starého Plzence a Sedlce. Tam popsali v podrobném prohlášení důvody, které je vedly k rezignaci.

„Jsme krátce po polovině funkčního období a bohužel váha našeho mandátu zdaleka neodpovídá vlivu na řízení města. Neplnění mnoha bodů koaliční smlouvy znemožňuje naplňovat náš volební program, a tím sliby dané občanům. Rozpočet města máme přes náš nesouhlas velice napjatý, rizikový a finančně nestabilní,“ stojí v prohlášení bývalých radních, jehož celý obsah je možné shlédnout na oficiálních stránkách města ZDE.

Starostka Vlasta Doláková reagovala na rezignaci dvojice radních svým písemným prohlášením, kde odmítá jejich kritiku vedení města. „K uvedenému bych chtěla uvést, že veškeré rozpočtové výdaje, jsou kryty rozpočtovými příjmy. K poslednímu prosinci loňského roku mělo město na účtu kolem 18 milionů korun. Vyjádření pisatelů o bezbřehé honbě za dotacemi a informace o nadbytečném utrácení peněz, které se jim jeví jako nezodpovědné a hazard s veřejnými prostředky musím jednoznačně odmítnout. Musím naopak oponovat tvrzením, že město Starý Plzenec v minulosti „zaspalo dobu“, když byly dotační možnosti otevřenější, byl větší počet dotačních programů a získávání dotací bylo jednodušší, než je v současné době. Minulé vedení města a ani předminulé vedení, kdy byl Pavel Císař členem Rady města, se o získávání dotací moc nesnažilo, nebo nebylo úspěšné,“ říká starostka Doláková.

Celé prohlášení starostky je na stránkách města ZDE

Značně prořídlé trojčlenné vedení města bude v této podobě pracovat zřejmě až do 3. června, kdy se uskuteční veřejné zasedání zastupitelstva a měli by se zvolit dva noví radní.  

Bez zajímavosti není ani fakt, že folkový zpěvák Jaroslav Samson Lenk se v roce 2010 postaral o známý skandál během komunálních voleb, které se díky jeho přičinění musely začátkem roku 2011 ve Starém Plzenci opakovat. Plzeňský krajský soud tehdy uznal stížnost kandidátky ČSSD, která podala protest, že za Volbu pro Starý Plzenec a Sedlec kandidovali hudebník Jaroslav Samson Lenk a Jaroslava Patočková, kteří v Plzenci ke dni voleb neměli trvalý pobyt. Lenk byl totiž jen čestným občanem města. Muzikantovi se podařilo získat mandát a Volba pro Plzenec a Sedlec tak obdržela tři mandáty. Ministerstvo vnitro pak nařídilo, že kandidátky musí být stejné, pokud si pan Lenk trvalé bydliště udělá, může být znovu zvolen. Zpěvák si trvalé bydliště ve Starém Plzenci, kde žil celá léta stačil do nového termínu voleb vyřídit. 

Fotogalerie

Radnice ve Starém Plzenci | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz