Jsme televize vašeho kraje

Magistrát chystá kroky, které mohou spasit málo užívaný parkovací dům Rychtářka

Plzeň, publikováno 03.04.2013, autor: Richard Beneš

Parkovací dům Rychtářka si motoristé zatím příliš neoblíbili | Autor: Richard Beneš

Hluboko pod očekáváním zůstává využití i finanční přínos parkovacího domu Rychtářka, který je v centru Plzně v provozu od června 2011. Neradostný fakt, že motoristé využívají jen třetinu kapacity parkovacího domu, se dozvěděli zastupitelé na jejich posledním jednání. Radnice nyní chystá některé kroky, které by mohly přivést do parkovacího domu více řidičů.

Skutečnost, že ve všední den kolem desáté hodiny, kdy by měl teoreticky parkovací dům praskat ve švech, zůstává parkovací dům naplněn jen z jedné třetiny, potvrdil pro server Regionpodlupou.cz náměstek primátora pro oblast dopravy a správy majetku města Miloslav Šimák (ČSSD). „Průměrně parkuje na Rychtářce 150 vozidel, kapacita je 450 míst, desetinu pak tvoří předplatitelé. Zaznamenali jsme před časem mírný nárůst parkujících vozidel, ale nyní jejich počty stagnují. Naopak se nám projevuje skutečnost, že počty aut zůstávají stejné, ale parkují tam kratší dobu. Zachraňují nám to dny, kdy se hraje vedle na stadionu fotbal, to bývá parkovací dům zaplněný,“ uvedl Šimák.  

Příjmy z parkovacího domu nepokryjí podle jeho slov náklady spojené s činnostmi, které si ten objekt zaslouží. V rámci celého komplexu parkovacího domu jsou příjmy a výdaje vyrovnané, dá se říci, že je tam mírný přebytek. Společnost Parking Plzeň, která provozuje parkovací dům, se musí snažit vylepšit navigaci směřující motoristy k objektu, upozornit je na jeho existenci a na možnost volných parkovacích míst. Na webových stránkách Parking Plzeň je již nyní i jejich anglicky psaná verze a nechybí ani instruktážní video, jak správně v parkovacím domu zaparkovat.

A právě parkování v objektu Rychtářka je pro mnoho motoristů doslova kámen úrazu. Mnozí řidiči a především pak ti s většími SUV vozy si stěžují na příliš vysoké obrubníky, o které si hlavně v zatáčkách ničí vozidla. A tak se příště parkovacímu domu raději vyhýbají. Tento problém připouští i náměstek Šimák. „Chystáme úpravy skosení obrubníků, vyznačení příslušných překážek a vyznačení stop. Ani to však nebude pro některé typy řidičů dostačující. Ten barák ale zásadně nepřestavíte. Stejný architekt namaloval i parkovací objekt u divadla a ani tam se nevyvaroval obdobných chyb, které jsou v tomto parkovacím domu. My se k tomu dostaneme, až když už je celá akce v realizaci. Nejsem ani otcem myšlenky parkovacího domu Rychtářka, který jsem zdědil do svého resortu,“ dodal náměstek Šimák.

Motoristy k parkování na Rychtářce nepřimějí ani příznivé ceny. Zatímco v centru města v Zóně A stojí hodina parkovného 30 korun, hodina v parkovacím domu přijde na 10 korun. Za 60 korun se dá pořídit celodenní parkování v rozsahu 12 hodin. V nočních hodinách stojí hodina parkovného pět korun a celá noc pak přijde na 40 korun. 

Fotogalerie

Parkovací dům Rychtářka si motoristé zatím příliš neoblíbili | Autor: Richard Beneš