Jsme televize vašeho kraje

Dobrá zpráva, nezaměstnanost v regionu mírně klesla, bez práce je 6,5 procenta obyvatel

Plzeňský kraj, publikováno 08.04.2013, autor: Richard Beneš

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Růst nezaměstnanosti v Plzeňském kraji se v březnu zastavil a v porovnání s předchozím měsícem klesl počet lidí bez práce o dvě desetiny procentního bodu. Bez práce tedy bylo ve sledovaném období v regionu 6,5 procenta obyvatel. K 31. 3. 2013 bylo v Plzeňském kraji v evidenci celkem 25 992 uchazečů o zaměstnání, což je o 539 méně než v únoru. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 25 466 dosažitelných uchazečů o práci, informoval v úterý server Regionpodlupou.cz Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

Od letošního roku přešlo Ministerstvo práce a sociálních věcí na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nyní se uvádí podíl nezaměstnaných osob vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

„Během března 2013 evidujeme v Plzeňském kraji nově 2408 uchazečů o zaměstnání, což je o 23 méně než v únoru. Z evidence jsme vyřadili 2947 uchazečů, tedy o 776 více než minulý měsíc. Do nového zaměstnání během března nastoupilo 1638 osob, což je o 531 více než v únoru. Bez umístění jsme vyřadili 1309 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec. K poslednímu březnu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 12 703 žen, což představuje 48,9 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 3204 osob se zdravotním postižením, tedy 12,3 procenta ze všech nezaměstnaných.

Prostřednictvím pracovního úřadu hledá v kraji práci 1398 absolventů škol a mladistvých, což je o 254 méně než minulý měsíc. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v únoru celkem 7731 uchazečů o zaměstnání, tedy 29,1 procenta všech nezaměstnaných.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje opět okres Plzeň jih, kde je bez práce 5,2 procenta obyvatel, oproti minulému měsíci klesla nezaměstnanost o 0,1 procenta. Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 9,3 procenta registrujeme tradičně v okrese Tachov, kde nezaměstnanost klesla o 0,3 procenta," řekl Moravec. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti 6,9 s poklesem o desetinu procentního bodu. Pokles nezaměstnanosti o 0,5 procenta zaznamenal i okres Klatovy, kde je bez práce sedm procent obyvatel. Klatovsko je tak po Tachovsku druhým regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti.

V Plzni je bez práce 6,2 procenta obyvatel, zde zůstala míra nezaměstnanosti na stejných hodnotách jako v únoru. Na severním Plzeňsku dosáhla nezaměstnanost hodnoty 6,2 procenta a klesla o 0,2 procenta. V Rokycanech vzrostla nezaměstnanost o 0,1 na 5,5 procenta. Plzeňský kraj zůstává po Praze druhým regionem s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé republiky. Praha má míru nezaměstnanosti 4,6 procenta, zatímco Plzeňský kraj 6,5. Na třetí místo v březnu klesl Středočeský kraj, který v minulých dvou měsících držel shodně krok s plzeňským regionem. V ČR je nyní míra nezaměstnanosti rovných osm procent.

K poslednímu březnu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 2645 volných pracovních míst, což je o 269 více než v minulém měsíci a o 70 více než v březnu předchozího roku. Na jedno volné pracovní místo připadá 9,8 procenta uchazečů. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 179 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 224.

Záměr hromadného propouštění nenahlásila v březnu žádná nová společnost. Už v lednu ovšem ohlásily hromadné propouštění hned čtyři firmy. První z nich je společnost Panasonic AVC, která k 30. 4. 2013 propustí 125 svých zaměstnanců. Další záměr oznámila společnost ČEZ Zákaznické služby, která ke konci dubna 2013 propustí 36 zaměstnanců. Celkem 49 zaměstnanců hodlá ke konci dubna propustit také společnost Eurogate Warehousing & Distribution Czech s.r.o. ze Štěnovic. Poslední záměr o propouštění obdržel úřad práce od plzeňské úklidové firmy Nežárka, která propustí 23 svých zaměstnanců a to rovněž ke konci dubna 2013.

Fotogalerie

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz