Jsme televize vašeho kraje

Krajské předsednictvo ČSSD nedoporučilo Emmerové kandidovat za Zemanovce, může přijít o členství

Plzeň, publikováno 30.05.2012, autor: Richard Beneš

Milada Emmerová | Autor: Plzeňský kraj

O pořádný rozruch na politické scéně se postarala poslankyně ČSSD Milada Emmerová poté, co oznámila svůj záměr kandidovat v krajských volbách jako lídr za Stranu práv občanů – Zemanovci (SPOZ). Špičky sociální demokracie tak nyní musí vedle kauzy Davida Ratha řešit další nečekanou situaci ve vlastních řadách.

I přes kandidaturu za SZOP na post hejtmana by si bývalá hejtmanka Plzeňského kraje Emmerová chtěla udržet členství v ČSSD. „Budeme o celé záležitosti jednat s vedením ČSSD, s předsedou Bohuslavem Sobotkou a s dalšími členy užšího vedení sociální demokracie bych se měla sejít do konce tohoto týdne,“ uvedla Emmerová.

Zcela odlišný náhled na celou věc má ovšem vedení krajské organizace ČSSD v Plzeňském kraji. „Dnes se sešlo předsednictvo Krajského výkonného výboru ČSSD (KVV ČSSD), kde jsme projednávali dopis poslankyně Milady Emmerové, ve kterém nás žádala o stanovisko k její plánované kandidatuře za SZOP. Nedoporučili jsme jí to a nesouhlasíme s tím, aby zůstala v případě kandidatury členkou ČSSD. Naše stanovy neumožňují, aby člen ČSSD kandidoval za jiný subjekt, potom se ukončuje členství,“ řekl ve středu pro Regionpodlupou.cz poslanec Václav Votava, člen KVV ČSSD.

„Celá ta situace kolem ohlášené kandidatury paní Milady Emmerová nás velice mrzí, tento krok jsme se dozvěděli z médií. Paní docentka je významným členem sociální demokracie, byla také historicky první hejtmankou. Celá věc je o to zarážející, že jsme v pátek jednali o její případné kandidatuře do Senátu za volební okrsek Rokycany a v pondělí jsme se dozvěděli tohle,“ neskrýval své překvapení a rozčarování poslanec Votava.  

Poslankyně Emmerová uvedla, že o kandidaturu ji požádal Miloš Zeman během oběda při jeho návštěvě Plzně, která se odehrála minulý týden. Před čtyřmi léty pomohla Emmerová zvítězit ČSSD v krajských volbách v Plzeňském kraji a stala se hejtmankou. Po dvou létech křeslo hejtmanky opustila a stala se poslankyní poté, co velmi výrazně uspěla ve volbách do Sněmovny. Odchod z hejtmanství tehdy odůvodnila tím, že ve funkci hejtmanky byla v práci od nevidím do nevidím.    

Fotogalerie

Milada Emmerová | Autor: Plzeňský kraj