Jsme televize vašeho kraje

Radní magistrátu rozhodli v kauze bývalého Amerického centra, dům bude vydělávat

Plzeň, publikováno 11.04.2013, autor: Richard Beneš

Městský dům v Dominikánské ulici má šanci na oživení, fungovat by znovu měla restaurace i kavárna | Autor: Richard Beneš

Jasno už je v kauze pronájmu a využití městské budovy na adrese Dominikánská 9, kde dříve sídlilo Americké centrum. Radní magistrátu se ve čtvrtek dohodli na tom, že nebytové prostory celé budovy získá do nájmu podnikatel Jiří Kukačka, který již prostory částečně využívá. O nájemci budovy se na magistrátu vedla dlouhá diskuse. Zatímco radní z řad ČSSD prosazovali variantu pronájmu zmíněnému podnikateli, který je ochoten platit roční nájem ve výši více jak půl milionu korun, radní za ODS chtěli, aby dům využívalo zdarma občanské sdružení Americké centrum.

„Pan Jiří Kukačka ve své žádosti uvedl, že celá budova bude fungovat jako informační centrum s odborným personálem. Ke zvýšení finanční gramotnosti široké veřejnosti zajistí bezplatné semináře, obnoví recepci, přístup k internetu prostřednictvím  wifi a zajistí také fungování dnes uzavřené restaurace a kavárny,“ uvedl radní magistrátu Miloslav Šimák (ČSSD).  

Radní nakonec akceptovali návrh podnikatele, který nabídl za pronájem 650 korun za metr čtvereční. Roční nájemné z celé budovy by mělo městu přinést 575 tisíc korun.  

Zájem o budovu v Dominikánské ulici projevilo také Občanské sdružení Americké centrum, které po magistrátu požadovalo bezplatnou výpůjčku objektu na dva roky s možností prodloužení smlouvy vždy o další dva roky. Občanské sdružení nabízelo, že ponese veškeré náklady a převezme veškeré nájemní smlouvy. Jeho záměrem bylo vybudovat moderní kulturně vzdělávací centrum určené pro širokou veřejnost, které by mělo utužit vzájemné vztahy mezi americkou a českou společností. Americké centrum se mělo zaměřit na přednášky, semináře, konference, výstavy. Centrum chtělo široké veřejnosti poskytovat kursy angličtiny a překladatelskou činnost a tlumočení. 

Fotogalerie

Městský dům v Dominikánské ulici má šanci na oživení, fungovat by znovu měla restaurace i kavárna | Autor: Richard Beneš