Jsme televize vašeho kraje

Co dál s prolukou po zbořeném DK Inwest? Zastupitelé rozhodnou o vypsání architektonické soutěže

Plzeň, publikováno 11.04.2013, autor: Richard Beneš

Na tomto pozemku po DK Inwest hodlala společnost Amádeus vybudovat OC Corso Americká | Autor: Richard Beneš

Zastupitelé magistrátu budou rozhodovat o záměru uspořádat ideovou architektonicko-urbanistickou soutěž na řešení území, kde stál bývalý DK Inwest. Dohodli se na tom ve čtvrtek na svém jednání radní. Ta má být podle informace náměstka primátora Petra Runda (ODS) podkladem pro konkrétní kroky v územním plánování. Soutěží dále město získá názor na zástavbu celého území, posoudí rovněž všechny záměry a zohlední výsledek místního referenda.

Zatím není ovšem vůbec jasné, jak se zastupitelé při zadávání ideové soutěže na vyřešení proluky po bývalém DK Inwest vypořádají se závazným výsledkem referenda, podle kterého na zmíněném místě nesmí stát obchodní zařízení. Stále totiž není jasné, co si lze představit pod pojmem obchodní zařízení. Jeden právní názor na to má ministerstvo vnitra, které o něj požádali úředníci magistrátu. Jiný názor má právní kancelář Mareš Partners, jež zpracovala pro město posudek a jiný názor zřejmě bude mít i další právní kancelář, kterou město oslovilo.

Alespoň prozatím se nebudou v tomto případě měnit regulační podmínky pro lokalitu po DK Inwest, podle nichž na místě nesmí být vybudováno obchodní zařízení.  Alespoň do doby, dokud se neukončí územní řízení se společností Amádeus Plzeň, která tam hodlala vybudovat obří obchodní centrum.  

„Pro aktivisty, kteří prostřednictvím referenda zabránili stavbě OC Corso Americká je obchodním zařízením velký obchodní komplex. Pod pojmem obchodní zařízení si naopak dokáží představit například vlasové nebo masážní studio. Něco malého by se tam tedy mohlo vybudovat. V úvahu dále připadá například kulturní zařízení, zdravotnické zařízení nebo úřady,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).     

Fotogalerie

Na tomto pozemku po DK Inwest hodlala společnost Amádeus vybudovat OC Corso Americká | Autor: Richard Beneš