Jsme televize vašeho kraje

Seminář ke stavbě plzeňského depa zaujal jen čtvrtinu zastupitelů

Plzeň, publikováno 12.04.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pouhá čtvrtina městských zastupitelů se ve čtvrtek zúčastnila na magistrátu semináře k projektu dopravní základny Plzeňských městských dopravních podniků, která by se v Plzni měla vybudovat za přibližně 12 miliard korun. Původně byla tato mimořádná zakázka označena za velmi kontroverzní a vzbudila velký rozruch i na ministerstvu financí, jehož experti projekt označili za rizikový a nevýhodný pro město. Sám ministr Miroslav Kalousek ho označil za zlodějinu. Podobný projekt, který se uzavírá na 29 let, nemá v ČR zatím obdoby.

Pro stavbu depa PMDP a kontrakt na opravu vozidel v celkové hodnotě zakázky 12 miliard korun hlasovalo loni 30 městských zastupitelů. Podle smlouvy má po 29 létech depo připadnout městu. Vedle stavby depa již v lednu převzala Škoda Transportation společně s dalšími škodováckými firmami na 29 let i údržbu a opravárenství trolejbusů a autobusů plzeňské MHD. Celkem se jedná o 320 vozidel. Pod firmu přešlo i všech 208 zaměstnanců. Podle smlouvy musí Škoda každé ráno připravit dopravnímu podniku více než 90 procent vozidel. Po vzoru Plzně nyní zvažují některá další česká města, že vyčlení údržbu vozů MHD soukromé firmě.

Nyní se bude vedení města zabývat nabídkou, kterou dostalo od škodováckých společností, podle níž by se město mohlo stát vlastníkem nového depa už po 10 létech, namísto původně plánovaných 29 létech. Zmenšilo by se tak riziko příliš dlouhého a drahého kontraktu, před kterým experti varovali. Magistrát musí nyní zjistit, zřejmě prostřednictvím zadání analýzy, zda by bylo urychlení zakázky výhodné a zda by se městu neprodražilo.  

 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš