Jsme televize vašeho kraje

Radní už rozdělili mezi obvody 51 milionů z hazardu, nejvíc dostane „trojka“

Plzeň, publikováno 31.05.2012, autor: Richard Beneš

Peníze z hazardu plynou do městské kasy | Autor: Richard Beneš

Gambleři v Plzni se budou muset do konce roku v hernách pořádně otáčet, aby tam utratili dostatečné množství peněz, které má v plánu získat z hazardu magistrát. Radní na svém jednání ve čtvrtek odsouhlasili, že městským obvodům už nyní rozdělí celkem 51,4 milionu korun, které by měly vydělat výherní automaty. Za první čtvrtletí letošního roku však do městské pokladny přitekly jako zisk z hazardu jen čtyři miliony korun.

„Schválili jsme dnes na radě materiál, který přerozděluje prostředky z hazardu podle skutečnosti v roce 2011. Tehdy se na hazardu vybralo celkem 66 milionů korun, obdobná částka byla naplánovaná pro rozpočty jednotlivých obvodů i na letošní rok,“ řekl pro Regionpodlupou.cz náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).  „Od nového roku došlo ke změně daňového systému, dříve ty prostředky tekly rovnou do rozpočtů jednotlivých městských obvodů. Nyní jsou součástí rozpočtu města Plzně a přerozdělují se z ministerstva financí, respektive finančních úřadů,“ vysvětlil náměstek.

„My jsme dnes vzali z městské pokladny 51 milionů, dali jsme je do rozpočtu jednotlivých městských obvodů tak, aby neměly propad ve svých příjmech a mohly realizovat své projekty. S tím, že město jde do určitého rizika, pokud ty peníze vůbec natečou. Ministerstvo financí předpokládalo zisk z hazardu 160 milionů korun za rok 2012, zatím to jsou za první čtvrtletí jen čtyři miliony korun. Upřímně, ministerstvo financí je z našeho pohledu příliš optimistické, my to realisticky vidíme na 80 až 90 milionů korun, které by mohly natéct do městské kasy,“ řekl Zrzavecký.  

Podle slov náměstka Zrzaveckého je celý systém rozdělování peněz z hazardu velmi nepřehledný. „Podnikatel z Ostravy má například 10 automatů na Slovanech, dva na Doubravce a 100 na třetím obvodu. Nám pak přijde z finančního úřadu v Ostravě nespecifikovaná a neidentifikovatelná suma, najednou přitečou třeba dva miliony korun. My nevíme, jestli to bylo tolik na tom obvodu nebo tolik na druhém obvodu. Neexistuje jednoznačná evidence těch automatů a město bude jen velmi složitě ty prostředky rozdělovat,“ řekl Zrzavecký. „Navrhoval jsem, aby příjmy z hazardu nebyly dopředu součástí rozpočtů městských obvodů, náklady obvodů by byly vykryty jiným způsobem. Prostředky z hazardu by zůstaly na městě a to by je pak použilo na sport a sociální služby. Uvidíme, jestli s tím uspěji, zatím se tak nestalo,“ dodal Zrzavecký.

Největší suma z hazardu putuje do centrálního třetího městského obvodu, radnice získá 32 milionů korun, druhý obvod získá 8,5 milionu korun a na jedničku půjde 6,5 milionu korun. Zbývající prostředky magistrát rozdělí mezi dalších pět městských obvodů.   

Fotogalerie

Peníze z hazardu plynou do městské kasy | Autor: Richard Beneš