Jsme televize vašeho kraje

ROP Jihozápad rozděloval další peníze na projekty, bude i rozhledna na Špičáku

Plzeňský kraj, publikováno 16.04.2013, autor: Richard Beneš

Studie rozhledny, která by měla stát na vrcholku šumavského Špičáku | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

O dalších 28 projektů za 234,7 milionů korun se rozšířil seznam příjemců dotací v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad. Podporu získaly projekty zaměřené na výstavbu a rekonstrukci sportovišť a rekreačních center pro cestovní ruch s výjimkou golfových hřišť. O dotaci se ucházely i projekty výstaveb a rekonstrukcí turistických cest vyjma cyklostezek a cyklotras.

V Plzeňském kraji se bude rekonstruovat koupaliště v Kolinci na Klatovsku. Zde se navíc díky dotaci rozšíří sportovní areál. Příjemce získal dotaci ve výši 16 milionů korun. Přírodní veřejné koupaliště bude vybudováno také v Blovicích na jižním Plzeňsku. V blovickém koupacím biotopu bude voda upravována biologicky s využitím samočištění přírodních vod. Cílem není vytvořit sterilní bazénovou vodu, ale vybudování ekosystému, ve kterém bude ve speciální regenerační zóně eliminováno znečištění a zátěže pocházejících z koupajících se osob.

„Mezi podpořenými projekty jsou i rozhledny. Jedna vyroste na vrchu Kotel u Rokycan, druhá na vrchu sv. Markéty na Klatovsku, poslední na Špičáku. Ve ski areálu Špičák přibude díky dotaci také dvoumístný vlek na sjezdovce Šance,“ představuje projekty z plzeňské strany ROP Jihozápad Michaela Šímová, pověřená vedením Úřadu Regionální rady Jihozápad.

Od počátku programovacího období, tedy od roku 2007 do dnešního dne ROP Jihozápad podpořil 744 projektů za 16 miliard korun. Z podepsaných smluv je patrné, že rozděleno již bylo téměř 90 procent celkové alokace ROP Jihozápad. V průběhu roku 2013 budou vyhlášeny poslední výzvy k předkládání projektových žádostí.

Fotogalerie

Studie rozhledny, která by měla stát na vrcholku šumavského Špičáku | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz