Jsme televize vašeho kraje

Průzkum stranických preferencí agentury STEM prokázal zastavení poklesu u ODS, vede ČSSD, která posílila

ČR, publikováno 16.04.2013, autor: Richard Beneš

Preference politických stran na duben 2013 podle průzkumu agentury STEM | Autor: STEM

Z aktuálního dubnového průzkumu stranických preferencí společnosti STEM vyplynulo, že do parlamentu by se dnes sice dostalo šest stran, včetně KDU-ČSL a SPOZ. Ty ale nejsou podle vyjádření agentury pro občany velkými „tahouny“ změn. TOP 09 zaznamenává odliv přízně po prezidentských volbách a zůstává druhá po vítězné ČSSD, která si mírně polepšila. ODS zastavila pokles, zůstává však v nízkých číslech na čtvrtém místě. Třetí komunisté dlouhodobě trochu ztrácejí.

Sociální demokraté si oproti březnovému průzkumu polepšili o dva procentní body, získali podporu 27,7 procenta a 91 křesel ve Sněmovně. O téměř tři procentní body si pohoršila TOP 09, která má 11,4 procenta, 35 mandátů, což je o jeden méně, než KSČM. O dva poslance více by získala podle průzkumu ODS, která by obsadila 24 křesel. KDU-ČSL by bralo 10 křesel ve Sněmovně a SPOZ by získal šest mandátů. Věcím veřejným nepomohla ani změna v jejich vedení a potácejí se v žebříčku stranických preferencí na 0,5 procenta.

V této situaci se podle STEM všechny zavedené strany opírají o „skalní“ příznivce, kteří jsou pevně odhodláni přijít k volbám. Ve volebním modelu to pomáhá zejména ČSSD, která by měla několik variant, jak sestavit koalici.

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb.

Fotogalerie

Preference politických stran na duben 2013 podle průzkumu agentury STEM | Autor: STEM