Jsme televize vašeho kraje

Plzeňští atleti dostanou od města špičkový stadion s unikátním tréninkovým tunelem

Plzeň, publikováno 18.04.2013, autor: Richard Beneš

Nový atletický stadion bude dokončen v létě | Autor: Richard Beneš

Už za 2,5 měsíce začne sloužit plzeňským atletům nový stadion, který magistrát nechal vybudovat v městské části Skvrňany ve dvou etapách za zhruba 100 milionů korun. Atleti museli vyklidit pole na městském stadionu ve Štruncových sadech, který patří po rekonstrukci výhradně fotbalistům. Odchodem ze Štruncových sadů ovšem atleti mohli jen vydělat, nyní budou mít k dispozici nejmodernější stadion, jehož chloubou je 123 metrů dlouhý tréninkový krytý a vytápěný tunel, nemající v ČR obdoby.

Zatímco v těchto dnech stavbaři pracují na tribuně, kancelářích a zázemí celého stadionu, hotová jsou již sportoviště s tartanovým oválem dlouhým 400 metrů, který již atleti někdy využívají. Atletická dráha s doskočišti a sektory na hody a vrhy se stavěla již loni v první etapě. Druhá etapa, která přijde na 66 milionů korun bez daně bude, dokončena v létě. „Sportoviště je vyprojektováno tak, aby mohlo získat akreditaci mezinárodní atletické federace a pořádat národní soutěže,“ informoval architekt a autor celého projektu Daniel Němeček.

Na tribuně bude 852 míst k sezení pro diváky. Uvnitř jsou toalety pro veřejnost, šatny, posilovny, prostory pro rehabilitaci, kanceláře pro klub, zázemí pro rozhodčí a také speciální místnost s měřicí technikou. Největší chloubou je ovšem již zmíněný tréninkový tunel, umožňující zimní přípravu. Uvnitř tunelu je stometrová dráha s rozběhovou a doběhovou částí a také doskočiště pro skok daleký. V tunelu bude v zimě možné nejen trénovat, ale i závodit. Podobným tunelem se dnes v ČR nemůže pochlubit žádný jiný stadion. Součástí celého atletického areálu je samozřejmě i parkoviště pro 75 automobilů a autobusy.

Chloubou areálu bude tréninkový tunel se stometrou dráhou a doskočištěm pro skok daleký | Autor: Richard Beneš

Stadion bude mít v pronájmu od města atletický klub Škoda Plzeň, ve kterém je 650 sportovců. Podmínky pronájmu zatím město ještě nespecifikovalo. Areál budou využívat i školy a další sportovní kluby.  

Město Plzeň provozuje celou řadu sportovišť, mezi ta největší patří plavecký areál na Slovanech, fotbalový stadion ve Štruncových sadech, zimního stadion, hala Lokomotiva, která právě prochází rekonstrukcí a hokejbalové haly.

Fotogalerie

Nový atletický stadion bude dokončen v létě | Autor: Richard Beneš
Chloubou areálu bude tréninkový tunel se stometrou dráhou a doskočištěm pro skok daleký | Autor: Richard Beneš
Nyní se pracuje především na tribuně a zázemí pro sportovce, pořadatele a diváky | Autor: Richard Beneš
Pohled z tribuny, kde bude 852 míst k sezení | Autor: Richard Beneš
Práce na tréninkovém tunelu jsou v plném proudu | Autor: Richard Beneš