Jsme televize vašeho kraje

Město pronajme pozemky na stavbu obchoďáku, pokud investor upraví jeho podobu

Plzeň, publikováno 31.05.2012, autor: Richard Beneš

Vizualizace nového obchodního centra Corso na Americké třídě | Autor: Amádeus Real

Aktivistům bojujícím proti stavbě multifunkčního obchodního centra, které má vzniknout na místě právě zbouraného KD Inwest na Americké třídě sebrali radní města vítr z plachet, když přes jejich odpor odsouhlasili pronájem městských pozemků, které bezpodmínečně potřebuje firma Amadeus Real k tomu, aby mohla realizovat svůj projekt. Investor ovšem nemá zdaleka vyhráno, aby pozemky získal do pronájmu, musí udělat splnit regulační podmínky v projektu.

„Dokud nebudou splněny regulační podmínky, nebude zastupitelstvo projednávat pronájem městských pozemků, které firma potřebuje. Pokud firma regulační podmínky splní do 21. června, kdy bude zasedat nejbližší zastupitelstvo, dostane se tato záležitost do programu jednání zastupitelstva, Pokud tak zástupci firmy neučiní, budu nuceni čekat na další zastupitelstvo,“ vysvětlila radní Helena Matoušová (ODS).  

Co si má laik představit pod pojmem regulační podmínky, vysvětlil radní Petr Rund (ODS). „Investor musí v projektu doložit pohled ve směru od výškové budovy přezdívané „Bohemka,“ a také to, jak je ten budoucí objekt členěn do dílčích hmot, tedy jak bude členěn," uvedl Rund. Členům pracovní skupina, kterou město zřídilo a kde jsou architekti i památkáři, se totiž nelíbí skutečnost, že firma hodlá postavit objekt jako monoblok s dlouhou a ničím nepřerušovanou zdí. Architekti dali podmínku, rozčlenit tuto jednolitou zeď na několik segmentů. To se ovšem investorovi nelíbí.  Pokud investor připomínky architektů v dokumentaci nesplní, mohou členové pracovní skupiny smést celý projekt ze stolu.

V současné době tvoří městské pozemky jen malou část plochy budoucího obchodního centra, jedná se v podstatě jen o chodníky, většina pozemků už patří investorovi. Pozemky by mělo město firmě nejprve pronajmout a po kolaudaci objektu prodat. Proti prodeji pozemků ovšem protestují aktivisté, kteří se snaží za každou cenu zhatit stavbu podle nich zcela zbytečného obchodního centra. Snaží se dosáhnout referenda, ve které by se lidé vyjádřili ke stavbě objektu. Zatím nasbírali přes 10 tisíc podpisů, potřebují mít 15 tisíc k tomu, aby magistrát referendum o stavbě vyhlásil.

„Pokud město tyto pozemky firmě Amádeus neprodá, nebude moci obchodní centrum v centru Plzně postavit. Členové přípravného výboru referenda proto vyzývají velkou koalici ODS a ČSSD, aby pozemky kolem bývalého domu kultury neprodávala,“ řekl Martin Marek z přípravného výboru referenda. Ve hře jsou městské pozemky o výměře 2100 metrů čtverečních, které chce firma Amádeus Real získat.  

Fotogalerie

Vizualizace nového obchodního centra Corso na Americké třídě | Autor: Amádeus Real