Jsme televize vašeho kraje

Na místě bývalého DK Inwest se Plzeňané možná dočkají cirkusů nebo asijské tržnice

Plzeň, publikováno 21.04.2013, autor: Richard Beneš

Dočkáme se na tomto místě cirkusu? | Autor: Richard Beneš

Nejlukrativnější volný pozemek, který vznikl po zbourání DK Inwest možná brzy oživí cirkusové stany, maringotky a klece s cvičenými zvířaty. Společnost Amádeus Plzeň, která zde chtěla vybudovat obří obchodní centrum Corso Americká a jehož stavbě zabránily výsledky lednového referenda, vyjednává s majiteli cirkusů od nás i ze Slovenska o případném využití nově vzniklého prostranství v centru města.

Zástupci společnosti Amádeus Plzeň se zatím nedohodli s vedením města, jak s pozemkem naloží, nebo zda jej odprodají městu. Už dříve projevila společnost zájem, využít plochu dočasně na parkoviště. Nyní jednají s cirkusy a vyloučen není ani návrat vietnamské tržnice do prostor, kde dříve celá léta bývala.  

Náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) připustil, že při dodržení určitých parametrů, například hygienických, může vlastník pozemku pronajmout plochu i cirkusům. Vedení města stále vyjednává o pozemku na místě bývalého DK Inwest se společností Amádeus. Jednání se však zatím odehrávají pouze písemnou formou.

Nelze vyloučit, že plocha po bývalém DK Inwest bude hostit cirkusy nebo asijskou tržnici | Autor: Richard Beneš

„Představitelé města si do dnešního dne nevědí rady s tím, jak dále postupovat po referendu v záležitosti kolem OC Corso a někteří k tomu ani nemají chuť. Na každém svém jednání diskutují o tom, jak mají dále postupovat, ovšem výsledky jejich jednání příliš nepřináší," uvedl Martin Marek, mluvčí přípravného výboru referenda. „Jediným řešením zůstává přijetí regulačního plánu či změna územního plánu, kam je třeba zanést podmínku přijatou v referendu, tedy žádné obchodní zařízení na místě na Americké třídě po Domu kultury,“ říká Marek.

Podle slov náměstka Zrzaveckého se alespoň prozatím nebudou měnit regulační podmínky pro lokalitu po DK Inwest, podle nichž na místě nesmí být vybudováno obchodní zařízení. Minimálně do doby, dokud se neukončí územní řízení se společností Amádeus Plzeň, jejímž záměrem bylo a stále ještě je, vybudovat obchodní centrum.

Nejnovější aktivitou magistrátu je rozhodnutí radních, uspořádat ideovou architektonicko-urbanistickou soutěž na řešení území, kde stál bývalý DK Inwest. Ta má být podle informace náměstka primátora Petra Runda (ODS) podkladem pro konkrétní kroky v územním plánování. Soutěží dále město získá názor na zástavbu celého území, posoudí rovněž všechny záměry a zohlední výsledek místního referenda, podle kterého na zmíněném místě nesmí stát obchodní zařízení. 

Fotogalerie

Dočkáme se na tomto místě cirkusu? | Autor: Richard Beneš
Nelze vyloučit, že plocha po bývalém DK Inwest bude hostit cirkusy nebo asijskou tržnici | Autor: Richard Beneš